Slovenija

Vlada znižuje cene tedenskih in mesečnih vinjet za kombije

STA/J.P.
6. 11. 2014, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vlada je z danes sprejetimi spremembami uredbe o cestninskih cestah in cestnini znižala cene tedenske in mesečne vinjete za kombije. Za tedensko vinjeto bo tako treba po novem odšteti 10 evrov manj kot doslej, torej 30 evrov, mesečna vinjeta pa se bo pocenila z 80 na 60 evrov. Cena letne vinjete za kombije ostaja nespremenjena pri 220 evrih.

DARS

Spremembe cen bodo veljale za vinjete za leto 2015, ki bodo začele veljati s 1. decembrom, in sicer za vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 metra (cestninski razred 2B). To kategorijo je vlada uvedla lani. Cene vinjet za osebne avtomobile in motorje ostajajo nespremenjene.

Vlada je cene tedenske in mesečne vinjete za kombije znižala zaradi uskladitve razmerja cen med kratkoročno in dolgoročno, torej letno vinjeto za kombije z razmerjem teh vinjet za osebne avtomobile (cestninski razred 2A). Pristojne službe Evropske komisije so namreč Slovenijo po uvedbi novega vinjetnega razreda 2B pozvale, naj se pojasni razmerja cene posameznih vrst vinjet, predvsem z vidika sorazmernosti med obema kategorijama v okviru vinjetnega sistema cestninjenja.

Z uveljavitvijo predlaganih cen bo tudi znotraj cestninskega razreda 2B dosežen enak faktor razmerja 7,1 med ceno kratkoročne in letne vinjete.

Glede na veljavne cene vinjet za kombije namreč znaša razmerje povprečnih dnevnih cen med vinjetama za kategorijo 2B z najkrajšo in najdaljšo veljavnostjo 9,4. To razmerje je višje kakor pri vinjetah za osebne avtomobile, kjer razmerje med vinjeto z najkrajšo in najdaljšo veljavnostjo znaša 7,1.

Z uveljavitvijo predlaganih cen bo tudi znotraj cestninskega razreda 2B dosežen enak faktor razmerja 7,1 med ceno kratkoročne in letne vinjete, s čimer bodo odpravljeni vsi pomisleki z vidika sorazmernosti, navaja vlada.

Vinjete za leto 2015 bodo rdeče barve z oranžnim pridihom, od 1. decembra pa bodo naprodaj na 1631 uradnih prodajnih mestih v Sloveniji in na 1027 prodajnih mestih v tujini.

V prodaji je sicer devet različnih vrst vinjet - letne, polletne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebni avtomobili) in 2B (kombiji) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred, v katerega sodijo motorji.

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. V cestninskem razredu 2B so cene višje; za letno vinjeto je treba odšteti 220 evrov, s spremenjeno uredbo bo mesečna stala 60 evrov (doslej 80 evrov), tedenska pa 30 evrov (doslej 40 evrov). Uporabniki motorjev (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra.