Slovenija

V Trebnjem trije tekmeci župana Alojzija Kastelica

STA/M.J.
26. 9. 2014, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z županom Alojzijem Kastelicem, kandidatom s podpisi volivcev, ki občino Trebnje vodi v zadnjih dveh mandatih, se bodo za župansko mesto pomerili trije kandidati. To so kandidat NSi Blaž Pavlin, kandidat SLS Silvester Prpar in kandidatka Društva za razvoj občine Trebnje- DROT Špela Smuk. Prpar in Smukova se bosta s Kastelicem pomerila vnovič.

Dolenjski list

Kastelic, 54-letni trgovec, kljub temu, da ga bremeni pogojna kazen zaradi zlorabe županskega položaja, kandidira vnovič. Kot je povedal za STA, ima še veliko energije in bi rad dokončal začete projekte. Za njim so izkušnje dveh mandatov, tako da lahko kot župan začne delati brez uvajalnega obdobja.

Njegovo geslo je Po dobri poti naprej, sicer pa je trebanjska občina med njegovim županovanjem po faktorju razvitosti napredovala za 15 mest in med slovenskimi občinami dosegla 13. mesto, je poudaril.

Pavlin, 39-letni gimnazijski maturant in namestnik glavnega tajnika NSi, kandidira, ker ima Trebnje rad in želi z izkušnjami ter s strokovno ekipo sodelavcev tamkajšnjo občino popeljati med najbolj razvite v državi, je poudaril. Ima tudi vizijo moderne občine, ki bo ljudem ponudila vse, kar potrebujejo za kakovostno življenje.

Prepričan je, da to lahko dosežejo le s trdim delom, konkretnimi programi in s sodelovanjem vseh občanov. Njegovo načelo je poštenost in delavnost, v občini pa bi rad uvedel več odgovornosti, je povedal za STA. Prpar, 60-letni diplomirani ekonomist in dolgoletni predsednik krajevne skupnosti Dobrnič, se je za mesto trebanjskega župana potegoval že na zadnjih lokalnih volitvah, v zadnjem mandatu pa je trebanjski podžupan. Sklicuje se na svoje gospodarske izkušnje in poudarja, da pozna občinsko in delo v lokalni samoupravi.

Sicer pa stavi na razvoj območnega gospodarstva in podjetništva ter enakomerni občinski razvoj. Obljublja sprejem podrobnega občinskega prostorskega načrta, izgradnjo kulturnega doma in druge naložbe, je navedel za STA. Smukova, 39-letna menedžerka v turizmu, se je za mesto trebanjske županje s Kastelicem potegovala tudi v drugem krogu zadnjih lokalnih volitev. Njen primarni načrt poudarja razvoj gospodarstva in nova delovna mesta, razvoj kulture, turizma, športa in rekreacije, kmetijstva, infrastrukture ter krajevnih skupnosti.

Občinska uprava naj bi delovala povezovalno, strokovno in z jasnim pogledom v prihodnost, s posebnim oddelkom pa naj bi poskrbeli za spremljanje evropskih razpisov. Svoj oddelek bi dobila tudi mladina, med drugim napoveduje Smukova. V Občini Trebnje se za svetniška mesta poteguje devet list.