Slovenija

Alenka Bratušek brez kančka sramu!

Črt Kaker
26. 9. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Alenka Bratušek odšteva dneve do svoje predstavitve pred poslanci evropskega parlamenta. Ti bodo, kot smo pred dnevi že poročali, imeli zadnjo besedo pri odločitvi, ali je Alenka Bratušek primerna za mesto evropske komisarke. A ne glede na to Bratuškova, ki mimogrede še ni dvignila pošte protikorupcijske komisije, pridno sestavlja svoj novi kabinet.

Kandidati za evropske komisarje ob pripravah na zaslišanja v evropskem parlamentu, Bratuškova bo pred parlamentarci nastopila sedmega oktobra, že oblikujejo tudi svoje »osebne urade«. Pri tem imajo precej proste roke, upoštevati morajo le nekaj osnovnih pravil, denimo to, da bodo člani kabinetov vsaj treh različnih narodnosti.

In kot smo pred tedni že napovedali v časniku Svet24, bo, če ne bo večjih presenečenj, vodenje kabineta podpredsednice evropske komisije in evropske komisarke, pristojne za področje energetike, prevzel Jernej Pavlič. Član kabineta naj bi poleg Pavliča postal tudi nekdanji obrambni minister Roman Jakič.

Največ pomislekov, predvsem na evropski ravni, sproža ravno mladi in zelo ambiciozni Jernej Pavlič. Danes 30-letni Pavlič je na slovensko politično sceno stopil skupaj z Bratuškovo, prej pa je deloval v ljubljanski študentski organizaciji. Bruseljski časnik European Voice je na temo novih šefov kabinetov evropskih komisarjev navedel, da »Pavlič glede na dostopen življenjepis nima izkušenj, povezanih z Evropsko unijo, prav tako je brez večjih političnih izkušenj, razen tistih, ki si jih je pridobil v preteklem letu, ko je delal za Bratuškovo«. Čeprav brez vidnih evropskih izkušenj, bo Pavlič po predvidevanjih prejemal okoli 15.000 evrov mesečne plače, Roman Jakič pa malo nad 10.000 evrov. Tako niti ne čudi velika želja slednjih po Bruslju, saj je plača nekajkrat višja od tiste, ki so je bili vajeni v Sloveniji.

Podrobnih pravil sicer pri imenovanju šefa kabineta ni, komisar ima diskrecijsko pravico, da ga izbere po lastni presoji. Gre sicer za izjemno zahteven položaj, še posebej v primeru podpredsednikov komisije, saj ima vodja kabineta ključno vlogo pri oblikovanju politik ter pri usklajevanju s preostalimi kabineti in generalnimi direktorati.

Ostali bodoči komisarji so po poročanju European Voicea za vodje svojih kabinetov v nasprotju z Bratuškovo izbrali »težkokategornike« z bogatimi izkušnjami na ravni EU. Tako je prihodnja visoka zunanjepolitična predstavnica in podpredsednica komisije Federica Mogherini za šefa svojega kabineta izbrala 60-letnega Stefana Manservisija, ki je bil ob nizu pomembnih položajev v več kot 30-letni karieri v Evropski komisiji tudi že šef kabineta nekdanjega predsednika komisije Romana Prodija.

Poglejmo še kabinet dozdajšnjega komisarja iz Slovenije Janeza Potočnika. V njem so bili večino petletnega mandata trije Slovenci, proti koncu mandata je enega od njih zaradi odhoda na drugo delovno mesto zamenjala Belgijka. Zdaj sta tako v najožji Potočnikovi ekipi dva Slovenca – vodja kabineta Matjaž Malgaj in politična svetovalka Kristina Bole. Poleg omenjenih so v kabinetu še Nizozemka, Francozinja, Britanec in Slovakinja.

Ob vsem tem pa Alenka Bratušek še vedno ni dvignila pošte, ki jo je na njen naslov poslala protikorupcijska komisa. Čeprav je pred tednom dni v televizijskem nastopu zagotovila, da ne misli zavlačevati uradnega postopka, so bile to, kot kaže, samo prazne obljube. Mnogi so ji verjeli, a zdaj ji ne več.

Razočarana slovenska javnost pričakuje njen odziv, tudi v uredništvu smo na njeno stranko naslovili vprašanja o tej tematiki, a ostali brez odgovora. »Razumljivo«, Bratuškova te dni namreč pili znanje angleščine in se vneto pripravlja na svoj zagovor pred evropskimi poslanci.