Slovenija

Koroški Slovenci obeležili 600. obletnico zadnjega ustoličevanja knezov v slovenščini

STA
21. 9. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Organizacije koroških Slovencev so danes na Krnskem gradu in pri Gospe Sveti organizirale prireditev ob 600. obletnici zadnjega ustoličevanja koroškega vojvode v slovenskem jeziku. Dogodek so naslovili Deželni knez pride, zbrani pa so lahko prisluhnili recitalom in pevskim zborom.

staroverci.si
Letos mineva 600 let od ustoličenja Ernesta Železnega, koroškega vojvode iz rodbine Habsburžanov, ki je leta 1414 kot zadnji vojvoda opravil obred ustoličenja po stari šegi. Ta je narekovala starosvetni obred ustoličevanja na knežjem kamnu v slovenskem jeziku. Tega posebnega obreda preostala Evropa ni poznala.

Organizatorji prireditve so ob častitljivi obletnici danes na Krnskem gradu pri Kralovcu najprej pripravili zgodovinski uvod in recital z naslovom Koroška oporoka, v cerkvi pri Gospe Sveti pa je nato sledil koncert okteta Suha, mešanega mladinskega zbora ZG in ZRG za Slovence ter mešanega pevskega zbora J. P. Gallus, nastop slovenskega komornega zbora iz Ljubljane in kvarteta trobil s Prevalj.

Prireditev so skupaj organizirali Krščanska kulturna zveza, Narodni svet koroških Slovencev, Enotna lista, Mohorjeva družba v Celovcu ter Skupnost koroških Slovencev in Slovenk.

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko je ob robu prireditve za Televizijo Slovenija povedal, je bila slovenščina pred 600 leti ob ustoličevanju kneza uradni jezik na Koroškem ter da sedaj pričakuje, da bo slovenščina lahko uradni jezik v deželnem zboru.

Predsednik kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar pa je za televizijo dejal, da so udeleženci iz Slovenije na prireditev prišli z dvema avtobusoma. Po njegovih besedah so v okviru obeleževanja 600-letnice organizirali tudi posvet in nekaj predavanj ter izdali zbornik.