Svet

Shodi za ukrepanje proti podnebnim spremembam

STA
21. 9. 2014, 17.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred torkovim začetkom podnebnega vrha ZN v New Yorku se po vsem svetu vrstijo protesti za učinkovitejše ukrepanje proti podnebnim spremembam. Zaradi časovne razlike so se shodi danes začeli v Avstraliji, kjer se je v Melbournu zbralo približno 30.000 ljudi. Shodi organizirajo tudi na zahodni polobli, tudi v Ljubljani.

Reuters
Cilj današnje globalne protestne akcije - potekala naj bi v več kot 2000 mestih v 150 državah po vsem svetu - je po navedbah organizatorjev krepiti pritisk na politike, da bi sklenili ambiciozen dogovor za učinkovit boj proti podnebnim spremembam.

Shodi so med drugim napovedani v Berlinu in New Yorku, kjer naj bi se na ulice podal tudi sam generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prvi shodi so sicer že v soboto potekali v New Delhiju in Carigradu.

Protestniki v Avstraliji so se medtem zbrali že pred več urami in glasno kritizirali avstralskega premiera Tonyja Abbotta, ki je kot prvi državni voditelj ukinil že uvedeno dajatev na izpuste ogljikovega dioksida za velike porabnike energije.

Tudi v Cairnsu, kjer se je danes zaključilo srečanje finančnih ministrov skupine G20, so se zbrali demonstranti, protest je prav tako potekal v novozelandskem Aucklandu.

Britanska človekoljubna organizacija Oxfam ocenjuje, da so podnebne katastrofe od propadle podnebne konference ZN v Koebenhavnu leta 2009 povzročile za skoraj 500 milijard dolarjev škode in prizadele več kot 650 milijonov ljudi. V njih je umrlo 112.000 ljudi.

V torek se bo v New Yorku začel podnebni vrh, ki naj bi dal nov političen zagon za dosego celovitega mednarodnega dogovora za boj proti podnebnim spremembam na podnebni konferenci v Parizu konec leta 2015.

Na vrhu se bo med drugim pokazalo, koliko so razvite države dejansko pripravljene prispevati v globalni podnebni sklad, kar je ena od ključnih spornih točk, ki preprečuje celovit dogovor.

Ta sklad so ustanovili po konferenci leta 2009, ko so se razvite države na politični ravni zavezale, da bodo do leta 2020 mobilizirale 100 milijard dolarjev letno za pomoč državam v razvoju za boj proti podnebnim spremembam. A zaenkrat je konkretnega denarja v skladu še zelo malo, le nekaj deset milijonov dolarjev.