Slovenija

Odpravnina za iztisnjene delničarje Varstroja pred sodiščem

STA
21. 9. 2014, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Okrožno sodišče v Murski Soboti je prejelo predlog za sodni preizkus denarne odpravnine, ki jo je japonska korporacija OTC Daihen ponudila malim delničarjem ob prevzemu stoodstotnega lastništva lendavske družbe Varstroj. Japonci so male delničarje iztisnili na skupščini julija letos.

Thinkstock
Izključeni delničarji lahko v roku enega meseca vložijo svoje predloge za preizkus višine primernosti odpravnine, ki jo je ponudil glavni delničar OTC Daihen, je zapisano v obvestilu sodišča, objavljenem v petek na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve. Po poteku omenjenega roka predlogov ne bo več mogoče vložiti.

Japonski Daihen, izdelovalec varilne opreme in varilnih robotov, ki zaposluje 5000 ljudi in letno ustvari milijardo dolarjev prihodkov, je v Varstroju prisoten od leta 2006, najprej z 8,60 odstotka delnic. Lastniški delež je začel povečevati lani, letos spomladi pa objavil ponudbo za prevzem ter prišel do 98,10 odstotka delnic lendavske družbe.

Delničarjem, ki so prevzemno ponudbo sprejeli, je Daihen izplačal kupnino v višini 6,10 evra, toliko pa je znašala tudi denarna odpravnina za imetnike še preostalih 1,90 odstotka delnic, ki jo je 16. julija potrdila skupščina družbe. OTC Daihen je tako postal 100-odstotni lastnik Varstroja.

Varstroj s 136 zaposlenimi je del korporacije s sedežem v Osaki uradno postal 11. junija, ko so v Lendavi proslavili tudi 50-letnico blagovne znamke Varstroj ter namenu predali demonstracijski center varjenja, rezanja in robotizacije.

OTC Daihen je za razvoj najnovejše generacije varilnih izvorov, ki so jih iz Japonske preselili v Lendavo, namenil več kot deset milijonov evrov. Predsednik uprave družbe Daihen Varstroj Matjaž Vnuk je tedaj povedal, da je Varstroj s prevzemom dobil močno kapitalsko in razvojno zaledje ter jasno strategijo, Daihen pa razvojno-proizvodni in prodajni center za Evropo.