Svet

Morilec se bo smel ubiti

A.A.K
21. 9. 2014, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Belgiji so sodne veje oblasti podelile pravico do evtanazije serijskemu morilcu in posiljevalcu, Franku Van Den Bleekenu (50)

Frank Van Den Beeken je bil za rešetkami 30 let in je ostal brez slehernega kančka upanja, da ga kdarkoli izpusitjo, saj še vedno trpi z izbruhi jeze. Zdravniki v Bruslju so prišli do sklepa, da se Van Bleeken sme ubiti s pomočjo medicinskega osebja.  Jos Vander Velpen, zapornikov odvetnik, pravi: "V zadnjih letih je že veliko psihologov pršilo do zaključka, da moja stranka nevzrdžno trpi."   To bo hkrati prvi primer, pri katerem se bo Belgisjko sodišče odločilo o pravnih okvirih evtanazije zapornika.

"V kolikor ljudje storijo spolni delikt, jim morajo oblasti pomagat to prebrodit, zaklepanje po zaporih ne pomaga ne storilcu, ne žrtvam".


Poprej si je moral vsak kandidat za evtanizijo popolnoma zavestno in prisebno želeti umreti, a zaradi težke bolezni. V tem primeru pa so sodne oblasti prvič dovolile smrt za zapornika. Odvetnik Velpen je povedal, da njegova stranka dosega vse pogoje za tovrsten poseg, saj se Frank že zadnjih 30 let otepa duševnih bolečin življenja. Frand Van Den Bleeken bo kmalu prestavljen iz zapora v bolnišnico v Brugesu, kjer bo evtaniziran.  Kot vse EU članice, tudi Belgija ne pozna smrtne kazni, s tehničnega vidika pa zdravniki v dejanju evtanaizije zgolj pomagajo pacientu umreti.

Osvežimo si spomin: evtanizija je v Belgiji legalna že od leta 2002, odločitev so sprejeli takoj, ko so na Nizozemskem tudi odločili v prid poljubnega odhoda v smrt. Samo v lanskem letu, je Belgija evntanizirala rekordnih 1807 oseb.  Na Nizozemskem evtanizija načeloma velja za otroke, starejše od 12 let, v Belgiji pa je korak v smrt bolj svobodno zagovotovljen.

"V kolikor ljudje storijo spolni delikt, jim morajo oblasti pomagat to prebrodit, saj dajanje pod ključe ne pomaga ne storilcu, ne žrtvam".