Slovenija

Grenka izkušnja Janje iz Lesc

S.A.
13. 9. 2014, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Janja Vidmar oddaja štiri apartmaje v Lescah. Po prihodu gostov preverijo dokumente, jih fotokopirajo ali pa prepišejo, vpišejo v knjigo gostov in, kot to določa zakon, odrezek v 12 urah odnesejo na policijo. Tako je bilo tudi aprila, ko je v enem izmed apartmajev gostila Bolgarko. Nato pa je prišlo do zapleta, ki bo Janjo stal 2000 evrov.

arhiv Svet24

Gorenjska je zelo priljubljena med turisti, tako domačimi kot tudi tujimi gosti. Apartmajev za oddajo je na voljo veliko, tudi v Lescah, industrijskem in turističnem kraju sredi Radovljiške kotline.

Janja Vidmar v tem kraju oddaja štiri apartmaje. Ko jo obiščemo, nam najprej pokaže apartma, kjer je s tretjega na četrti april 2014 za eno noč gostila bolgarsko državljanko in njenega partnerja, francoskega državljana. »V tem apartmaju sta prespala. Vpisala sem ju, tako kot to določa zakon, v knjigo gostov in odrezek posredovala policijski postaji v Radovljici. Zgodaj zjutraj sta se nato odpeljala,« sprva opiše in potrdi, da sta imela gosta veljavne osebne izkaznice in da sta tudi plačala račun. »Vse je bilo v redu,« pravi.

Takrat je bilo torej res vse v najlepšem redu, naša sogovornica pa si ni niti predstavljala, da bo pozneje prišlo do zapletov. »Čez približno tri mesece sem prejela obvestilo kršitelju, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah prekrška.« In kaj so sploh imeli za prekršek?

Zapisali so, da je osumljena storitve prekrška po prvem odstavku 146. člena zakona o tujcih. Janja naj bi bolgarski državljanki omogočila prespati v enem izmed apartmajev, s tem da je bila ona več kot tri mesece v Sloveniji. V obvestilu pa so jo še »podučili«, da je dolžnost vsakega stanodajalca, da pred nastanitvijo vsakega tujca vpraša, koliko časa biva na ozemlju Slovenije. Janja bi morala Bolgarki v podpis ponuditi še izjavo, s katero bi gostja zagotovila, da je v državi manj kot tri mesece.

Janja pravi, da za kaj takšnega še ni slišala in da »tega noben hotelir ne dela«.

Po prejemu obvestila je napisala izjavo, da sta gosta pri njih preživela eno noč, da potujeta iz Francije v Bolgarijo, da sta normalno plačala račun itd. »No, potem pa sem 28. avgusta dobila plačilni nalog in obvestilo o prekršku, v katerem je navedeno, da bi morala dati bolgarski državljanki v podpis izjavo, da je manj kot tri mesece v Sloveniji. V obvestilu je še napisano, da nepoznavanje prava škoduje in da bi morali tisti, ki oddajamo apartmaje, poznati celoten zakon o tujcih.«

Na plačilnem nalogu, ki nam ga je Janja tudi pokazala, smo ugotovili, da je prekrškovni organ o tej zadevi Policijska postaja za izravnalne ukrepe Ljubljana, izrečena globa pa znaša 2000 evrov. O celotni zgodbi je sogovornica obvestila gospodarsko turistično zbornico in direktorat za turizem.

Tudi mi smo se obrnili nanje, pogovarjali smo se z direktorjem omenjenega direktorata Marjanom Hribarjem, ki je o Janjini zgodbi obveščen. Sam ocenjuje, da so policisti vse skupaj narobe interpretirali. »Sobodajalstvo je gospodarska dejavnost, je sestavni del turizma in v tem primeru gre za povsem napačno presojo. Mi smo zadeve preverili tudi pri Evropski komisiji, pri kolegih, ki pokrivajo ta področja, in pri svetovni politični organizaciji. Vsi so zgroženi, da je kaj takšnega sploh možno,« pove Hribar in doda, da je kot generalni direktor za turizem pozval ministrstvo za notranje zadeve, »da takoj poda na vse policijske postaje obvezno obrazložitev zakona, da se takšne neumnosti ne bi več dogajale. Oni so gospo Vidmar obravnavali, kot da je bolgarski državljanki pomagala pri bivanju več kot 90 dni. In to je nedopustno«.

»Jaz takšnega primera ne poznam, ravno tako sem prepričan, da sobodajalka ne razpolaga in nikoli ne bo razpolagala z informacijami o tem, koliko dni določen turist že biva v Sloveniji. Tega po nobenem zakonu tudi ni dolžna storiti. Tukaj je šlo po mojem mnenju za nestrokovno presojo in veliko napako,« je oster Hribar.

Tukaj pa se vse skupaj po njegovem mnenju še ne konča. Pravi, da je najbolj zanimivo to, da naj bi se za omenjeno bolgarsko državljanko že 23. marca letos ugotovilo, da biva v Sloveniji več kot leto in pol. »Če bi bilo to res in če je policija to ugotovila, potem bi morali temu primerno ukrepati s sankcijami. Ena izmed sankcij je zagotovo izgon iz države. In če bi oni res to naredili in bi bila kljub temu bolgarska državljanka 3. aprila (ko je prenočila v apartmajih Vidmar) spet v Sloveniji, ne bi bila v nobenem primeru spet v prekršku. Ker tukaj ne bi bivala 90 dni,« pojasnjuje Hribar.

In kaj na celotno zgodbo pravijo na policiji? 

»Navedeni primer je predmet prekrškovnega postopka, ki še ni zaključen in ga ne moremo komentirati.«

Pojasnili so nam, da je »nedvomno (ne)zakonitost prebivanja primarna odgovornost tujca. Zakon o tujcih tujcem nalaga, da so lahko v državi samo toliko časa, kot jim je na osnovi določenega pravnega naslova dovoljeno. Tujci so dolžni v vsakem trenutku policiji izkazati zakonitost prebivanja. Zakon pa predvideva tudi sankcioniranje tistih, ki tujcem pri nezakonitem vstopu, prebivanju ali tranzitu pomagajo ali jim to omogočajo. Če je podan sum, da tretja oseba tujcu pomaga pri nezakonitem prebivanju, mora to policija v postopku kršitelju nesporno dokazati, iz predpisov pa nikakor ne izhaja obveznost, da bi morali stanodajalci sami preverjati zakonitost prebivanja tujcev.«

Dodajajo, da v okviru splošnih pravil velja, da tujec, ki na podlagi pravnega reda Evropske unije ali mednarodne pogodbe ali sklepa Vlade Republike Slovenije za vstop v Republiko Slovenijo in bivanje ne potrebuje vizuma, lahko v Republiko Slovenijo vstopa in v njej biva največ 90 dni v kateremkoli 180-dnevnem obdobju. 

»Za bivanje, daljše od 90 dni v obdobju 180 dni, tujec potrebuje dovoljenje za prebivanje, ki ga pridobi na upravni enoti. Državljani EU morajo v tem primeru opraviti prijavo prebivanja. Če gre za kršitev te določbe zakona, se šteje, da tujec v naši državi nezakonito prebiva. Ob tem se lahko ugotavlja odgovornost za prekršek tudi pri osebi, ki tujcu omogoči ali pomaga, da prebiva na ozemlju Republike Slovenije in ravna v nasprotju z določbami zakona o tujcih.« Na koncu so pojasnili še to: »Vsak kršitelj ima v skladu z zakonom o prekrških zagotovljeno pravno varstvo, s katerim je seznanjen ob izreku sankcije za prekršek in ima na konkretno kršitev možnost podaje zahteve za sodno varstvo.«

To zahtevo je Janja zdaj tudi podala, pojasnila je še, da lahko zdaj zadevo prekrškovni organ ovrže ali pa preda sodišču. Kaj se bo zgodilo v nadaljevanju, še ne vemo. Nam pa je zagotovila, da nas bo, ko bo vsega konec, o tem tudi obvestila. Tudi vam bomo zaključek zgodbe, naj bo za Janjo pozitiven ali negativen, zagotovo sporočili.