Slovenija

Tržiški muzej odprl stalno razstavo

N.N.
12. 9. 2014, 21.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Tržiški muzej je v prvem nadstropju Pollakove kajže slavnostno odprl popolnoma prenovljeno razstavo o tržiški čevljarski tradiciji.

Preteklo nedeljo so na otvoritvi peli in godli člani Kulturnega društva Jerbas, izvedbo projekta celostne prenove, ki ga je pretežno financiralo ministrstvo za kulturo, pa je predstavila direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek. Slavnostna nagovora sta prispevala tržiški župan Borut Sajovic in generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel.

Pet popolnoma prenovljenih sob Pollakove kajže, v kateri so predstavljeni predmeti čevljarske dediščine, je na dan odprtja zvabilo okoli 500 obiskovalcev, ki so z zanimanjem občudovali od nekaj desetletij do več sto let staro orodje, obutev in drugo, kar so čevljarji potrebovali pri svojem delu in kar so izdelovali. Posebnega zanimanja so bili deležni videoposnetki, izbrskani iz arhivov, in novi videoposnetki, ki so bili narejeni posebej za namen razstave.

Obiskovalce, ki so si za ogled vzeli nekaj več časa, so navdušili kotički za otroke, v katerih lahko povsem praktično spoznajo nekatere vsebine iz zgodovine izdelovanja in nošenja obutve. Ob odprtju stalne čevljarske razstave pa so v Tržiškem muzeju predstavili tudi prav posebno drevo – drevo slavnih tržiških čevljev.

Med drugimi je en svoj par prispevala tudi znana slovenska pevka Romana Kranjčan. Za ogled zanimive razstave še ni prepozno. Če vam namreč na dan odprtja v Tržiški muzej ni uspelo priti, se lahko tja napotite tudi v prihodnje. Muzej je odprt vsak dan, med tednom od 9. do 15. ure, ob sredah do 17. ure, najavljenim skupinam pa po predhodnem dogovoru odprejo kadarkoli.