Slovenija

Festival Stare trte

STA
12. 9. 2014, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Letošnji Festival Stare trte, ki se bo v Mariboru odvil med 19. in 28. septembrom, bo v znamenju povezovanja mariborskih gostincev.

Festival Stare trte, ki bo letos potekal že 14., organizira Zavod za turizem Maribor - Pohorje v čast najstarejši trti na svetu, ki na mariborskem Lentu raste že več kot 400 let. Predstavlja vrhunec celoletnega dogajanja, ki se začne z rezom trte ter zaključi z martinovanjem. Vodja prireditev na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje Matevž Pečovnik je med letošnjimi vrhunci izpostavil koncert Big banda RTV Slovenija na Trgu Leona Štuklja.

Z njim bodo proslavili tudi 850-letnico prve pisne omembe gradu na Piramidi. Na trgu bodo priredili tudi kulinariko v kotličih, ves dan bo dišalo po odličnih podeželskih in mestnih jedeh. Tradicionalna 28. Trgatev Stare trte bo 28. septembra, ko bo pred Hišo Stare trte potekal bogat kulturni in vinski program. Tudi sicer se bo večina festivalskega programa odvijala pred Hišo Stare trte in v njej, veliko pozornost pa so organizatorji letos namenili tudi otroškemu programu in športnim dejavnostim.

Okronali bodo novo mariborsko vinsko kraljico in izvedli jubilejni splavarski krst.
»Na ogled bo postavljena razstava, organizirali bomo srečanje splavarjev Slovenije, flashmob dogodek, stand up komedijo, nastop tamburašev in spust lampijončkov,« je povedal predsednik Turističnega društva Maribor Zlatko Jesenik.