Slovenija

Podpredsednica odgovorna za energetiko

Črt Kaker
11. 9. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po številnih usklajevanjih, govoricah in preračunavanjih je sage vendarle konec in Bratuškova je dobila pomemben in še kako odgovoren položaj.

Nikola Miljković/KMA

Včeraj točno ob 12. uri je mandatar za sestavo evropske komisije Jean Claude Juncker stopil pred novinarje. Vsi, še posebej v Sloveniji, smo z nestrpnostjo čakali, kateri položaj bo Juncker namenil Alenki Bratušek. In lahko smo »zadovoljni«. Odhajajoča premierka, ki se tako rada hvali, kako je Slovenijo obvarovala pred Evropsko unijo in »trojko«, je novo, pomembno službo dobila ravno v Bruslju. Jean Claude Juncker ji je namreč namenil položaj podpredsednice komisije, ki bo odgovorna za energetsko unijo, kar je veliko presenečenje, saj ni bilo pričakovati, da ji bo namenil tako pomembno funkcijo.

Strokovnjaki poudarjajo, da je resor za energijo eden najpomembnejših. 

Jucker je na novinarski konferenci Bratuškovo le omenil kot novo podpredsednico komisije, posebnega komentarja pa ji ni namenil. Se pa Bratuškovi, ki je za mnoge, še posebej v Sloveniji, sporna izbira, Juncker ni mogel izogniti, ko so prišla na vrsto novinarska vprašanja. Eden od novinarjev mu je namreč zastavil vprašanje, zakaj je sprejel tveganje, ki ga s seboj prinaša njena vključitev v komisarsko ekipo – glede na to, da ne uživa podpore prihajajoče slovenske vlade. Juncker je odgovoril, da je o tem govoril z odhajajočo slovensko vlado, a tudi s prihajajočim slovenskim premierjem.

»V težkih časih, ko bi pričakovali vašo pomoč, smo dobili nož v hrbet.« Janez Janša v pismu Junckerju.

Cerar je po Junckerjevih besedah na koncu razumel, da v komisiji potrebuje po eni strani liberalce in po drugi strani ženske, zato mu je »dal proste roke«, da sam izbere s seznama treh kandidatov.

S to izjavo je zelo na laž postavil Cerarjevo izjavo izpred dobrega tedna dni, ko je medijem zaupal, da Bratuškove kandidature ne podpira. Kdo vse torej stoji za imenovanjem Bratuškove, ostaja skrivnost, a jasno je, da je tudi medel Cerarjev odziv Bratuškovi omogočil naskok na Bruselj.