Svet

Ukrajinski predsednik Porošenko povabljen v ameriški kongres

STA/G.G.
10. 9. 2014, 21.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa republikanec John Boehner iz Ohia je naznanil, da bo ukrajinskega predsednika Petra Porošenka povabil, naj nagovori oba domova kongresa, ko bo 18. septembra na obisku pri predsedniku ZDA Baracku Obami v Washingtonu.

Reuters
"Govor predsednika Porošenka v kongresu je nov signal naše trdne zaveze težnjam njegovega ljudstva," je sporočil Boehner. Kongres je maja potrdil milijardo d olarjev kreditnih jamstev za Ukrajino, ki se sooča z nasiljem proruskih upornikov na vzhodu države in grožnjo Rusije, ki ji je odvzela polotok Krim.

ZDA na rusko grožnjo Ukrajini odgovarjajo s sankcijami, skupaj z državami EU, vendar posebnega učinka doslej ni bilo. Porošenko je pred tremi meseci zmagal na predsedniških volitvah, prvih po revoluciji, ki je odnesla skorumpiranega proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Porošenko, ki uživa ameriško podporo, je v sredo sporočil, da je Rusija umaknila večino enot z vzhoda države, kjer so pomagale upornikom v boju z vladnimi silami. Upornikom obljublja večjo avtonomijo na vzhodu države, če bodo odložili orožje.

Nastopi tujih voditeljev pred obema domovoma ameriškega kongresa so redki. Nazadnje je ta čast doletela predsednico Južne Koreje Park Geun Hye, s tremi nastopi pa je rekorder nekdanji premier Velike Britanije Winston Churchill.