Slovenija

DUTB ne želi dokapitalizirati ŠC Pohorje

Gabrijel Toplak
10. 9. 2014, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Športni center Pohorje se že nekaj časa spopada z velikimi likvidnostnimi težavami in junija so zaposleni zagrozili, da bodo sprožili stečaj.

Mediaspeed

Potem ko so se v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) odločili, da propadajočega mariborskega turističnega ponudnika ne bodo dokapitalizirali s strani uprave predlaganih 3,7 milijona evrov, bi lahko Športni center Pohorje kmalu pristal v stečaju.

»Če bo družba končala v stečaju, lahko nastanejo resne posledice.« DUTB

Podjetje naj bi že od leta 2011 ustvarjalo čisto izgubo iz poslovanja, poleg tega ga bremenijo številne v preteklosti sklenjene, za družbo škodljive pogodbe tako na področju prodaje, nabave kot tudi kadrovanja, utemeljujejo svojo odločitev v DUTB, ki pa sicer ne bo nasprotovala morebitni dokapitalizaciji družbe, če jo bo izvedel drug obstoječi družbenik ali druga zainteresirana stran. »Zavezani smo k upravljanju premoženja na način, ki bo zagotovil najvišje mogoče poplačilo vsake posamezne terjatve ob upoštevanju pravil EU o državnih pomočeh in nujnosti spoštovanja tržnih cen. Ob upoštevanju vloge, ki ji jo je z zakonom dodelila država, je DUTB v reševanje Športnega centra Pohorje vložila ogromno energije in prizadevanj, da bi našli take rešitve, ki bi podjetju zagotovile dolgoročno delovanje,« dodajajo.

Športni center Pohorje se namreč že nekaj časa spopada z velikimi likvidnostnimi težavami, junija so zaposleni zagrozili, da bodo sprožili stečaj, a so v DUTB po analizi razmer iskali kupca ali najemnika, da bi podjetju omogočili tekoče poslovanje. Objavili so mednarodni javni razpis za prodajo svojega deleža, ker pa gre pri prodaji za večmesečni proces, so v vmesnem času iskali možnosti rešitve težke likvidnostne situacije, ki bi omogočila družbi tekoče poslovanje. »Če bo družba končala v stečaju, lahko nastanejo resne posledice ne le za nekaj več kot sto zaposlenih, ampak tudi za turizem na območju Maribora,« poudarjajo v DUTB, kjer še vedno proučujejo možnosti, da bi upravljanje sredstev, žičnic in hotelske infrastrukture postalo dolgoročno vzdržen posel.