Slovenija

Hiše, kmetije in drugo premoženje naših politikov

Luka Tetičkovič, Simon Rosc
11. 9. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Hiše, kmetije, zidanice in kup bančnih kreditov. Vse to je imetje naših poslancev in funkcionarjev. Vsi so svoje premoženje pravočasno prijavili KPK. Kaj pa Miro Cerar?

Žiga Kariž

Pred nekaj več kot tednom dni se je iztekel rok, do katerega so morali vsi državni funkcionarji na KPK prijaviti stanje svojega premoženja. Nekateri so se odločili, da svoje hiše, stanovanja, zemljišča, avte in evrske kupčke kar sami obelodanijo, tri politične stranke, SDS, Desus in ZaAB, pa so še vedno prepričane, da takšni podatki ne sodijo v javnost, in so zato premoženje svojih funkcionarjev razkrile le KPK.

Google Street View

In ker se vsaka stvar začne pri glavi, začnimo tam tudi mi – pri mandatarju za sestavo vlade Miru Cerarju. Samo on in poslanec iz njegovih vrst Ivan Prelog svojega premoženja KPK nista prijavila v roku, ki je bil za to določen – do 1. septembra letos. Kot so sporočili iz KPK, so oba funkcionarja pozvali, naj posredujeta podatke o premoženjskem stanju.

Smo pa vseeno izbrskali, kaj Cerar ima. Njegova hiša v ljubljanskih Murglah je vredna 290 tisoč evrov, k temu pa moramo prišteti še 11 tisoč evrov vredno garažo. Je lastnik VW touarega, letnik 2008, ocenjenega na okoli 20 tisoč evrov. Tudi Cerarjev bančni račun se precej bohoti. Na njem je naloženih vrtoglavih 71 tisoč evrov. Njegova dosedanja plača profesorja na pravni fakulteti je znašala 2100 evrov mesečno. S prihodki od svoje dejavnosti pa je od države od septembra 2003 pa do avgusta letos zaslužil kar 357.830 evrov.

Naslednji iz vrst SMC, predsednik državnega zbora Milan Brglez, v lasti nima toliko ko njegov strankarski kolega, a je vseeno lastnik polovice 285 kvadratnih metrov velike stanovanjske hiše v Logatcu, vozi toyoto corollo verso, vredno 10 tisoč evrov, za približno toliko pa ima pri NLB tudi stanovanjskega kredita.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je lastnica polovice 80 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Ljubljani, 30 kvadratnih metrov velike zidanice in vinograda, velikega nekaj več kot 600 kvadratov. Na bančnem računu ima privarčevan znesek v višini 10 tisoč evrov in stanovanjski kredit v višini slabih 68 tisoč evrov, ki ga bo odplačevala še naslednjih 98 mesecev.

Kljub temu, da ZaAB javno ne objavi, kako premožni so njeni funkcionarji, pa je javnosti znano premoženje Alenke Bratušek. Njena mesečna plača znaša nekaj manj kot šest tisoč evrov. Bodoča evropska komisarka je lastnica polovice hiše v Kranju, vozi mercedes, letnik 2010, ima pa tudi nekaj depozitov in za več kot 19 tisoč evrov posojil.

Glede svojega premoženja so najbolj odkriti v Združeni levici, verjetno prav zato, ker ga imajo njihovi poslanci še najmanj. Mlajša polovica njihove poslanske skupine (Miha Kordiš, Luka Mesec in Matej Vatovec) si sploh ne lasti nikakršnega premoženja. Starejša polovica pa si že lasti nekaj nepremičnin. Najpremožnejša je Violeta Tomič, ki si je v Metliki pred leti kupila hišo s pripadajočim gospodarskim poslopjem – hlevom, prav tako ima v lasti skupno 4700 kvadratnih metrov kmetijskega zemljišča in 6529 kvadratov gozdnega zemljišča. Lasti si tudi srednje veliko stanovanje v Ljubljani.

Malce slabše gre Francu Trčku, ki za 33 kvadratnih metrov veliko garsonjero odplačuje hipotekarni kredit v vrednosti 38 tisoč evrov. Sicer pa je KPK sporočila še, da ima v lasti znanstvene, strokovne in leposlovne knjige v skupni vrednosti 12 tisoč evrov.

Matjaž Hanžek ima v lasti slabih 50 kvadratov nepremičnine v Borovnici, odplačuje pa kredit v vrednosti 22 tisoč evrov.

Precej bolje jim gre v stranki SD. Najpremožnejši je Matjaž Han, ki ima tudi največjo vilo med doslej omenjenimi. Glede na to, da je poslanec že drugi mandat, je KPK sporočil le premembe v oceni svojega premoženja. Lasti si nezanemarljivo število delnic, ki so skupaj vredne kar 183 tisoč evrov.

Predsedujoči SD Dejan Židan ima v Murski Soboti 120 kvadratnih metrov veliko hišo, v Mariboru pa še 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Vozi opel signuma v vrednosti 11 tisoč evrov, na banki je doslej privarčeval 13 tisoč evrov, v vzajemne sklade pa je naložil 28 tisočakov.

Premoženje je razkril tudi Matjaž Nemec, ki si lasti nedokončan stanovanjsko-poslovni prostor v velikosti 275 kvadratov ter nedokončano hišo, letnik 1922, v velikosti 133 kvadratov. Ima tudi kmetijsko zemljišče v velikosti 3500 kvadratnih metrov, za stanovanje in avtomobil pa odplačuje kredit v višini 70 tisoč evrov.

Janko Veber podatkov o svojih nepremičninah ni želel sporočiti, kljub temu pa smo našli njegov stalni naslov, pri čemer pa ni jasno, ali je dejansko lastnik hiše na sliki. Sicer je privarčeval 30 tisoč evrov, odplačuje pa kredit v vrednosti 19.400 evrov. Vozi najdražji avtomobil med iskrenimi – audi A4, ki je vreden 28 tisoč evrov.