Črna kronika

Skrivnosten umor gostilničarja Vlada

T. J. G./Dolenjski list
11. 9. 2014, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dva meseca sta minila od umora 67-letnega gostilničarja Vlada Pinteriča, a je njegov krvnik še vedno na prostosti. Policijska preiskava poteka, med ljudmi pa umor vzbuja veliko ugibanj. Najglasnejša so ta, da naj bi moral Vlado umreti zaradi denarja, čeprav notranjost doma ni bila razmetana, kar kaže na to, da morilec ni ničesar iskal.

T. J. G./Dolenjski list
»Bil je nekoliko vase zaprt, a gotovo ni nikomur naredil nič takšnega, da bi moral umreti nasilne smrti. Prepričan sem, da se ni nikomur zameril,« pravi eden od vaščanov, ki ima svojega vrstnika v zelo lepem spominu, sploh njegovo doslednost pri delu v pivnici, ki jo je vodil v Dolenji vasi.

V gostilni je držal red. V njej nikoli ni bilo nobenega pretepa, gostilno je vedno zaprl ob 22. uri, izjemoma kakšno minuto čez. Pivnica je bila ob petkih zaprta, Vlado pa je umrl v noči na petek. »V četrtek okoli pol devetih zvečer je še imel dva ali tri goste, ko so odšli, je gostilno zaprl. Bi bilo mogoče, da bi se njegov morilec zvečer skril v gostilni in počakal, da vsi gostje odidejo? Mogoče je pri njem iskal denar ali pa ga je nekomu posodil,« ugibajo v vasi.

T. J. G./Dolenjski list


Dokler ne najdejo morilca
»Preiskava še ni zaključena in tudi ne bo, dokler ne odkrijemo storilca dejanja. Policisti in kriminalisti Policijske uprave Novo mesto pri preiskavi tesno sodelujejo z generalno policijsko upravo, nacionalnim preiskovalnim uradom in nacionalnim forenzičnim laboratorijem. Zbiranje obvestil poteka tudi zunaj države,« je povedal Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto in dodal, da gre za zahtevno preiskavo, zato več podrobnosti ne more posredovati.


Še trije odprti primeri

V Posavju so v zadnjih dveh desetletjih ostale odprte še tri nasilne smrti. Leta 1997 je bil na Sotelskem umorjen Nemec, ki je pri nas kupil hišo. Sledi morilca so vodile v Nemčijo, preiskava pa je pokazala, da ni šlo za smrt v trenutku.

Nepojasnjena je še smrt Stanislava Gričarja iz leta 2002. Obdukcija je pokazala, da je šlo za nasilno smrt, vendar se je pozneje izkazalo, da je bila prvotna kvalifikacija vzroka smrti prehuda. Šlo naj bi za povzročitev posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt.

Policisti tudi še niso zaprli spisa z imenom posavskega podjetnika Edija Klobase. Ta je bil umorjen 27. marca 2007, a so njegovi morilci še neznani. 44-letni Brestaničan je bil ustreljen na svojem domu, je pa posloval v več evropskih državah, zato se je preiskava hitro razširila tudi prek državnih meja. Za zdaj neuspešno, zato tudi ni mogoče potrditi domnev, da je šlo za mafijsko likvidacijo.