Slovenija

»Novi« Cerarjevi obrazi

Črt Kaker
8. 9. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mandatar za sestavo nove slovenske vlade Miro Cerar, ki naj bi nas z novimi, neobremenjeni obrazi popeljal iz hude ekonomske in družbene krize, v katero je Slovenija ujeta že skoraj šest let, ima vse večje težave.

Nikola Miljković/KMA

V zadnjih dneh ga je po neuradnih informacij zavrnila kopica potencialnih ministrov, v prvi vrsti vidni član njegove stranke Bojan Dobovšek.

Miro Cerar je pretekli teden medijem zaupal, da bo svojo ministrsko ekipo predstavil predvidoma danes popoldne oziroma jutri, ko bodo stranke SMC, DeSUS in SD podpisale koalicijski sporazum. A v nasprotju s preteklimi sestavljanji vlad, ko je bila javnost seznanjena s kandidati za ministre, je tokrat slika povsem drugačna. Miro Cerar svoje kandidate skriva kot največjo državno skrivnost, v medijih pa se pojavljajo ugibanja, čemu je tako ravnanje namenjeno in ali ima Cerar težave z iskanjem primernih kandidatov. V njegovi stranki SMC zagotavljajo, da imena obstajajo, dokončna odločitev o ekipi pa je v rokah njihovega predsednika in mandatarja Mira Cerarja, ki sicer že nekaj časa opravlja pogovore s potencialnimi kandidati. Po Cerarjevih besedah iščejo primerne in kompetentne ljudi, postopek pa je zahteven in »zahteva neki določen čas«.

Poleg Dobovška je Cerarju košarico dal tudi nekdanji rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik, ki je bil predviden za šolskega ministra. Pejovnik je potrdil, da mu je Cerar ponudil ministrsko mesto, a je ponudbo še isti dan zavrnil iz osebnih razlogov.

A po naših informacijah, ki nam jih je posredoval vir blizu stranke, stvari naj ne bi potekale tako gladko, kot naj bi v stranki želeli prikazati. »Barka se potaplja, še preden je bila sploh splovljena,« je cinično pripomnil naš vir. Cerarjevo povabilo za ministrsko mesto naj bi namreč zavrnili že številni, med njimi najbolj izstopa vidni član njegove stranke Bojan Dobovšek, ki je bil dolgo časa glavni kandidat za notranjega ministra. A tik pred zdajci se iz boja za ministrsko nenadoma umaknil. »Ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno ...« je pred dnevi za Planet TV izjavil Dobovšek in s tem namignil, kakšna bo nova vlada Mira Cerarja. Dobovšek naj bi se umaknil zaradi nestrinjanja s Cerarjevo usmeritvijo, njegovo neomajno podporo Aleksandru Kašeljeviću in Eriku Kopaču, ki naj bi bila v preteklosti povezana s spornimi tajkunskimi posli. Hkrati naj bi ostro nasprotoval, da bi v vladi sedele osebe, obremenjene s sporno preteklostjo. Nekateri mediji ob tem celo namigujejo, da je Dobovšek ob tem dobil prepoved komunikacije z mediji. Cerar je takoj po njegovem odstopu od kandidature resor za notranje zadeve neuradno ponudil mariborski odvetnici in članici izvršnega odbora stranke Mira Cerarja, Vesni Györkös Žnidar.

STA, Nikola Miljković/KMA

Drug potencialni minister, ki dviga veliko prahu, je kandidatka za zdravstveno ministrico Milojka Kolar. Je oseba, ki je zelo blizu Miru Cerarju, nekateri pravijo, da je celo njegova desna roka. Kolarjeva je tudi aktivno sodelovala pri pisanju koalicijskega sporazuma, ki med drugim predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. A ravno takšno reformo je, kot je znano, pred desetletjem Kolarjeva ustavila. Kolarjeva je namreč več let delovala v zavarovalniškem sektorju, med drugim je nekaj časa celo vodila zavarovalnico Vzajemna, kateri preživetje omogoča sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pri tem se posamezniki že sprašujejo, kako se bo lahko Kolarjeva postavila po robu zavarovalniškemu lobiju, saj je bila več let del tega sistema.

Cerarjeve predvolilne obljube o tem, kako bo poskrbel za etičnost in moralnost v slovenski politiki, s tem ko bo v prvo vrsto postavil politično čistost ministrskih kandidatov, kot kaže, počasi tonejo v pozabo.