Slovenija

SMC potrdila koalicijski sporazum, ministrska imena načeloma usklajena

U.K.
7. 9. 2014, 22.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Svet SMC je danes soglasno potrdil parafirani koalicijski sporazum in s tem vstop v vlado z DeSUS in SD, je po seji sveta stranke povedal njen predsednik in mandatar Miro Cerar.

Nikola Miljković in Mateja Jordovič Potočnik/KMA, Mediaspeed
Podpis sporazuma bo v ponedeljek, predvidoma ob 17. uri. Glede kandidatov za ministre so po njegovih besedah načeloma usklajeni, predstavil jih bo predvidoma v ponedeljek.

Cerar je v izjavi za medije po seji sveta SMC ob tem napovedal, da bo v torek dopoldne v DZ vložil listo kandidatov za ministre, nato bodo stekli postopki za njihovo imenovanje. "Verjamem, da bo lista prepoznana kot prava in da bomo v prihodnjem tednu dobili novo vlado," je dejal.

O kandidatih za ministre iz vrst SMC danes še vedno ni želel govoriti, je pa dejal, da jih bo javnosti razkril v ponedeljek, takoj ko bo o tem obvestil koalicijski partnerici. Potrdil je tudi, da se je odločil sprejeti predloge ministrskih kandidatov iz vrst DeSUS in SD.

Iz kvote SD je sicer že skoraj gotovo, da bosta ministrica za delo in minister za kmetijstvo zelo verjetno ostala Anja Kopač Mrak in predsedujoči SD Dejan Židan, obrambni resor pa bi prevzel strankin poslanec Janko Veber.

Iz DeSUS bo na čelu zunanjega ministrstva zelo verjetno ostal strankin predsednik Karl Erjavec, urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bi vodil dosedanji minister brez resorja Gorazd Žmavc. So pa v DeSUS vendarle imeli nekaj težav pri iskanju ostalih dveh ministrskih imen.

Poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar se je namreč odločil, da ne bo kandidiral za ministra za okolje in prostor, zato so morali v DeSUS Cerarju ponuditi novo ime. Tako je Cerar danes tudi potrdil, da je ena od možnih kandidatk za ta resor vodja oddelka za okolje in prostor ter promet in zveze na Upravni enoti Slovenska Bistrica Irena Majcen.

Te dni pa je bila pod vprašajem zlasti kandidatura poslanke DeSUS Julijane Bizjak Mlakar za ministrico za kulturo, a kot je pojasnil Cerar, je Bizjak Mlakarjeva za zdaj predvidena kot kandidatka za prevzem tega resorja. Po njegovih besedah imajo sicer v DeSUS v zvezi s tem v ponedeljek dopoldne še posvetovanja in če pri njih ne bo "kakšne resne ovire", tudi sam ne vidi ovire za kandidaturo Bizjak Mlakarjeve. Kot je dodal, bo svojo odločitev lahko "temeljito obrazložil" v prihodnjih dneh.

Dotaknil se je tudi nekaterih imen ministrskih kandidatov iz SMC, ki krožijo v javnosti. Med drugim se kot novega ministra za javno upravo omenja predsednika upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Borisa Koprivnikarja, resor infrastrukture naj bi prevzel generalni direktor družbe DRI upravljanje investicij Jurij Kač. Prevzemu ministrstva za zdravje naj bi bila najbližje Jožica Maučec Zakotnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ministrstvu za izobraževanje pa dekanja ljubljanske fakultete za upravo Stanka Setnikar Cankar. Kot morebitnega gospodarskega ministra nekateri mediji omenjajo Saša Kešeljevića, ki je za SMC pisal gospodarski program.

Ob tem je Cerar povedal le, da nekatera od imen, ki se pojavljajo, bodo v ministrskem izboru. Je pa poudaril, da je "to ta težava, če se seveda takšne zadeve dogajajo preko medijev". Ponovil je, da je oblikovanje seznama ministrskih kandidatov zahteven proces, v katerem se pojavlja veliko imen in se opravi tudi veliko pogovorov. Zato je po njegovem mnenju neprimerno, da se ob vsakem kandidatu zadeva pojavi v medijih. "Zato sem ta proces vodil izven posega medijev, mislim, da je to prav in do kandidatov in do javnosti," je pristavil.

Cerar se je danes odzval tudi na uradno potrditev, da je premierka v odhodu Alenka Bratušek na seznamu kandidatov za evropske komisarje. "Mislim, da se sedaj zelo lepo vidi, da je sedanja vlada Bratuškove sprejela dokaj nenavaden način, kako bo predlagala kandidate," je dejal. Ponovil je, da glede predloga slovenskih kandidatov za komisarja nima nobene pristojnosti, "lahko samo kritično opazujem". Napovedal pa je, da bo njegova vlada po nastopu funkcije na zadevo pozorna. Če bo protikorupcijska komisija ugotovila nepravilnosti, bo vlada to tudi resno obravnavala.