Slovenija

Ko siva stena postane živahno zbirališče

Mateja Leskovšek/RKT
27. 8. 2014, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ali je lahko pusta betonska stena povod, da se zberejo mladi z vsega sveta? Stena sredi Trbovelj je dokaz, da lahko.

Pusta siva stena sredi Trbovelj sama po sebi ne bi privabila toliko mladih, če za tem ne bi stal Mladinski center Trbovlje. Prav ta je namreč »krivec«, da se po Trbovljah sprehajajo mladi z vsega sveta. Dvanajst mladih iz Amerike, Tajvana, Rusije in različnih evropskih držav namreč sodeluje v taboru ulične umetnosti Življenje se zgodi v barvah.

V okviru mednarodnega tabora mladi iz lokalnega okolja skupaj s sovrstniki iz tujine sivo betonsko steno na Trgu revolucije v Trbovljah grafitirajo in ji dajejo živopisne vsebine, ki bodo popestrile vsakdanjik mestnega življenja. Tabor, ki so ga v MCT-ju organizirali ob podpori podjetja Spekter, se je končal včeraj.

Med udeleženci sta tudi Chloe iz Francije in Jelena iz Rusije. Chloe je o razlogih, zakaj se je udeležila tabora, dejala: »Tabora se udeležujem, ker imam rada ulično umetnost in sem želela preizkusiti svoje umetniške sposobnosti, želela pa sem videti tudi Slovenijo. Tukaj mi je všeč, včeraj smo obiskali Ljubljano, prejšnji vikend sem bila na Ptuju. Slovenija mi je res všeč, mirno in lepo je, pa zeleno, zelo zeleno je. Trbovlje so majhno, prijetno in mirno mesto, super je živeti tukaj.«

Tudi Jelena je nad tovrstno umetnostjo in Slovenijo navdušena: »Zanima me ulična umetnost, predvsem me zanima, kako lahko s pomočjo ulične umetnosti polepšamo mesto. Pa želela sem se preizkusiti v tem in, glejte, tukaj sem! Moja mama je bila že nekajkrat v Sloveniji, od nje sem slišala veliko lepega, zato sem se odločila priti sem.« Če morda sami večkrat pozabimo, kako lepo je v Sloveniji, nas na to spomnijo tujci.