Slovenija

Nepravilnosti občinskih uradnikov?

Gabrijel Toplak
27. 8. 2014, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na navedbe, ki so se pojavile na facebooku, da naj bi bili v študentskem klubu v času Evropske prestolnice mladih (EPM) med drugim precej razsipni, občinska piarovka odgovarja, da je iz računov in dokazil, ki so sestavni del poročila ter so shranjeni na uradu za kulturo in mladino, mogoče razbrati, da so bila sredstva Mestne občine Maribor (MOM) porabljena za različne aktivnosti skozi celotno leto.

STA
"Mitja Špes, čestitke za novo službo na MOM, verjamem, da si jo s svojimi bajnimi referencami in sposobnostjo zaslužil. Ker nisem nikjer zasledil, bom vprašal kar tebe – če sploh in kje je bil objavljen razpis? Očitno sta bili razpisani dve delovni mesti, ki pa sta ju zasedla s kolegico, s katero sta bila že prej zaposlena na MOM, na istem uradu, v isti pisarni – zanimivo naključje, ni kaj,« je zapisal anonimnež na socialnem omrežju Facebook.

Špes naj bi v času predsedovanja v študentskem klubu, še navaja, za seboj zapustil dediščino okoli 30.000 evrov potnih nalogov, od tega vsaj tudi enega zelo ekstremnega nad 1000 evrov z okoli 10 sestanki v enem dnevu. »Na uradu za mladino v okviru EPM naj bi pogledali skozi prste istemu študentskemu klubu in mu dovolili, da je sredstva, ki ste mu jih namenili za celoletno izvajanje programov za EPM, upravičil v enem dnevu. Po mojih informacijah naj bi šlo za 20.000 EUR za organizacijo koncerta Nede Ukraden, kjer naj bi med drugim predskupinam ponujali dvojne honorarje, zahtevali dvojne račune … Menim, da bi takšno preverjanje morala opraviti kakšna, za to ustanovljena komisija in tudi g. župan Andrej Fištravec je še zapisal anonimnež.

Na občini zanikajo navedbe anonimnega avtorja.


A Špesu za Svet24 očitke, da bi v času dveh mandatov predsednika Upravnega odbora Kluba mariborskih študentov v društvu delal karkoli narobe, zanika. »V času predsedovanja sem vedno deloval v skladu s študentsko ustavo, zakonom o društvih in pravilnikom o namenski porabi sredstev ŠOS. Gre le za neresnične govorice,« poudarja Špes.

Taja Kordigel, predstavnica za odnose z javnostmi MOM, pa pojasnjuje, da je bilo delovno mesto objavljeno v skladu z zakonom o delovnih razmerjih tri delovne dni (od 1. 7. 2014 do 4. 7. 2014). »Vloge je pregledala ga. Rauter in iz delovnih izkušenj kandidatov ocenila, da izmed tistih, ki so se prijavili, ni takih, ki bi bili glede na izkušnje primerni za takojšen samostojen začetek dela, zato se je odločila, da razgovorov ne bo,« je povedala Kordiglova. O razpisanih dveh delovnih mestih, ki sta ju zasedla s kolegico Tjašo Pahor, pa še, da sta bila oba zaposlena v MOM za opravljanje nalog v zvezi s projektom EPM; Špes od 20. 9. 2012 do 30. 6. 2014 (konec projekta EPM), Pahorjeva pa od 1. 10. 2012 do 30. 6. 2014.

Iz računov in dokazil, ki so sestavni del poročila ter so shranjeni na uradu za kulturo in mladino, poudarja Kordiglova, je mogoče razbrati, da so bila sredstva MOM porabljena za različne aktivnosti skozi celotno leto in nikakor ne na način, kot je naveden na facebooku. »Po 30. 6. 2014 se vračamo v stanje iz leta 2008, ko na Uradu za kulturo in mladino ostaja sistemizirano samo eno delovno mesto za področje mladine – višja svetovalka za mladino (mesto zaseda dr. Martina Rauter). Iz finančnega poročila programa 'I TAKE EUROPE', ki ga je v sklopu EPM Maribor 2013 izvajal Klub mariborskih študentov, pa je razvidno, da so v letu 2013 od MOM prejeli skupno 14.361,72 EUR (12.784,02 je bil lasten vložek kluba),« je končala Kordiglova.