Slovenija

Prve raziskave kažejo na antično stavbo

Gorazd Dominko
13. 8. 2014, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Okolica Vodic je bila poseljena že v rimskem in poznosrednjeveškem času, o čemer pričajo njena z oranjem in naravnimi erozijskimi procesi poškodovana arheološka najdišča, skupaj jih je evidentiranih petnajst.

»Vsaka izkopavanja imajo dve plati, ena je vznemirjenje ob novih odkritjih in drobnemu vpogledu v preteklost in življenje pred nami, druga plat pa je težavnejša, saj so izkopavanja pravzaprav odstranitev arheoloških ostalin, ki so se na posameznih mestih ohranile skozi dolga stoletja. Načela varovanja kulturne dediščine težijo k ohranjanju, in ne k odstranjevanju dediščine, zato se izkopavanjem poskušamo izogniti in investitorje preusmeriti zunaj območij kulturne dediščine,« so povedali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Ekipa Centra za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v vasi Polje pri Vodicah, kjer naj bi tekel nov plinovod, že izvedla zaščitna arheološka izkopavanja in dozdajšnje raziskave kažejo, da so na severnem delu izkopnega polja ohranjene intaktne plasti z rimskimi najdbami, jame različnih namembnosti in jarek, ki bi lahko imel drenažno funkcijo.

Morda pa je predstavljal umetno zamejitev naselbinskega dela najdišča, ki leži nekoliko južneje. Med lanskim aprilom in avgustom je arheološki konzorcij izvedel zaščitna arheološka izkopavanja za potrebe izgradnje plinovoda tudi na arheološkem najdišču Vodice  – Kavci, južno od Vodic. Na zahodnem delu izkopnega polja je bil odkrit vogal rimskodobnega objekta. Objekt sta zamejevala dva suhozida, pod katerima so bile jame za stojke, kar govori o leseni konstrukciji objekta.

V notranjosti sta bila vzporedno z njima najdena še dva zidova. Z georadarsko raziskavo so skušali zamejiti objekt zunaj izkopnega polja proti jugu, vendar se zidovi nadaljujejo še zunaj območja, zajetega v raziskavo, kar kaže na precej obsežen objekt. Morda gre za del rimske gospodarske enote, denimo »villa rustica«. Občina Vodice je objavila javni razpis za arheološka izkopavanja, trenutno teče pritožbeni rok, konec meseca pa bo znano, kdo bo izkopavanja izvedel.