Slovenija

Obalni pas Fornače bo dobil novo podobo

Tilen Pajek
13. 8. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Občina Piran je predstavila načrt ureditve obalnega pasu na Fornačah, s katerim bo ta obalni pas dobil čisto novo podobo. Ocenjena vrednost celotne ureditve znaša 690 tisoč evrov.

Jeseni leta 2013 je močno neurje prizadelo in načelo obalno linijo na vhodu v mestno jedro Piran, imenovano Fornače. Na nekaterih mestih je spodkopalo nasutje parkirišča, zato je to območje označeno kot nevarno. Prav zato je morala Občina Piran nujno poiskati rešitev in kljub dolgotrajnemu procesu pridobivanja soglasij je v minulih dneh predstavila projektno rešitev. Dolge postopke je prineslo predvsem dejstvo, da bodo morali pri izpeljavi del večkrat posegati v morje. »Izvedene so bile geološke in arheološke raziskave v globljih plasteh terena in morskega dna na območju predvidenega urejanja. Projekt PGD je izdelalo projektantsko podjetje ISAN, d. o. o, iz Kopra, ki ima številne reference na področju utrjevanja obale in brežin pred škodljivim delovanjem voda,« so v sporočilu za javnost zapisali na Občini Piran.

Konec tega meseca naj bi pridobili gradbeno dovoljenje, dela pa naj bi se začela v začetku leta 2015, ko bodo izvedli posege, s katerimi bodo preprečili silam narave nadaljnjo izpodjedanje obalne linije. Projekt utrditve tega območja in prerazporeditev parkirnih mest bosta omogočili sajenje drevoreda pinij, izvedbo tlakovane pešpoti, ureditev razglednih prostorov, namenjenih zadrževanju in posedanju, izvedbo skalometov, ureditev varnih dostopov v morje in izvedbo kolesarske trase.

Obalni pas bodo nasuli s peskom, želijo pa si to področje opremiti z urbano opremo, ki bo omogočala zadrževanje v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko Piran obiščejo mnogi tuji gostje. Nedvomno bo ta investicija spremenila tudi podobo obmorskega mesta.