Slovenija

Nova Slovenija gre v opozicijo

STA/G.G.
13. 8. 2014, 21.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

NSi ugotavlja, da ni resnih pogojev za nadaljevanje pogajanj za strankin vstop v vlado Mira Cerarja, je po seji izvršilnega odbora NSi, na kateri so obravnavali zadnji osnutek koalicijskega sporazuma, pojasnila strankina predsednica Ljudmila Novak. Odločitev je izvršilni odbor sprejel soglasno. Sklenili so tudi, da ne bodo podprli mandatarja.

STA
Kot je povedala Novakova, je izvršilni odbor danes temeljito razpravljal o možnostih vstopa NSi v koalicijo, osnutek koalicijskega sporazuma pa razume kot zavrnitev ključnih programskih točk, ki so po mnenju NSi nujne za izhod Slovenije iz večletne krize.

Novakova je pojasnila, da sta v zadnjem predlogu koalicijskega sporazuma od petih reformnih zahtev z NSi delno usklajeni zgolj dve - reforma trga dela in pokojninska reforma. V primeru zdravstvene reforme pa ostajajo bistvene konceptualne razlike, saj si v NSi želijo ljudem ponuditi izbiro, v osnutku koalicijskega sporazuma pa je predviden večji monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Poleg tega sami zagotavljanje socialne varnosti vidijo v novih delovnih mestih, saj so ta najboljša socialna politika. Bistvo socialne politike, tako Novakova, ne more biti "tekmovanje o tem, kdo bo ponudil višje regrese ali boljše socialne pomoči".

Izvršilni odbor je omenjeno odločitev po besedah Novakove sprejel tudi, ker ugotavlja, da ni videti resne pripravljenosti za reformne ukrepe v skladu s priporočili Sveta EU. V NSi, je dejala, verjamejo, da je možno nova delovna mesta ustvariti zgolj z izboljšanjem pogojev gospodarstvu, nižjo davčno obremenitvijo, poenostavitvijo postopkov in racionalizacijo javnega sektorja, ne pa s povečanjem javnega trošenja.

"Zadnji osnutek koalicijskega sporazuma jasno kaže, da se je SMC v razumevanju vloge države nagnila na stran DeSUS in SD," je še povzela Novakova. Ob tem pa je zagotovila, da lahko bodoča vlada računa na njihovo podporo pri odpravljanju čezmernega primanjkljaja, zmanjševanju zadolženosti države in izboljševanju okolja za gospodarstvo.