Slovenija

Pahor bo predlagal Mira Cerarja

S.R.
12. 8. 2014, 19.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Koalicijska pogajanja se nadaljujejo, danes naj bi bil znan tudi drugi osnutek koalicijske pogodbe, ki bo dal končni odgovor, katere stranke bodo sestavljale vladno koalicijo.

Nikola Miljković/KMA, Mediaspeed

Predsednik Borut Pahor se je včeraj sestal s stranko SMC, v imenu katere sta se sestanka udeležila vodja poslancev Simona Kustec Lipicer in predsednik stranke Miro Cerar. Sicer ima predsednik republike po konstituiranju 30 dni časa, da predlaga kandidata za mandatarja, a bo to verjetno storil že kmalu po pogovorih, ki jih bo po pričakovanjih zaključil že v sredo. Po neuradnih informacijah naj bi Pahor to storil na začetku prihodnjega tedna, kot se pričakuje, pa bo za mandatarja predlagal Mira Cerarja, sta včeraj po sestanku sporočila Cerar in Kustec Lipicerjeva.

Nikola Miljković/KMA, Mediaspeed

Cerar je včeraj še sporočil, da bodo do konca tedna že znani dokončni obrisi koalicije. Kot je najverjetnejši mandatar še pojasnil za medije, je pričakovati, da bo vlada nastopila v drugi polovici septembra, a je ob tem v svojem slogu dodal še, da je to težko oceniti, ker da gre za zahteven proces. Cerar se je včeraj popoldne sestal še s predstavniki NSi in SD, danes pa ga čakata še sestanka z DeSUS in ZaAB.

Predsednik republike bo posvetovanja z ostalimi poslanskimi skupinami pred dokončno odločitvijo, kdo je vreden njegovega zaupanja, opravil po vrstnem redu glede na njihovo zastopanost v DZ. Danes bo tako gostil vodstvi SDS in DeSUS, medtem ko bo pogovore z ZL, SD, NSi, ZaAB in poslansko skupino narodnih skupnosti opravil jutri.

Kot nam je uspelo izvedeti, bodo danes vsem pogajalskim partnericam za vstop v koalicijo posredovali drugi osnutek koalicijske pogodbe, ki bo najverjetneje dokončno odločil o sestavi koalicije. Pri večini razpravljavcev je bilo v zadnjem krogu pogovorov po besedah Cerarja čutiti optimizem. Le NSi se zaradi programskih razhajanj od ostalih strank za zdaj od koalicije oddaljuje, vendar pa Cerar verjame, da bi bilo vsebinske razlike z dovolj volje mogoče premagati.

Nikola Miljković/KMA, Mediaspeed

Nikola Miljković/KMA, Mediaspeed