Slovenija

Ovadba prejšnje oblasti

Gabrijel Toplak
12. 8. 2014, 17.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zdajšnje vodstvo mariborske občine prijavilo domnevno nezakonito dodeljen denar zasebni akademiji.

Mediaspeed

Mariborski policisti se v zvezi s prejšnjo občinsko oblastjo ubadajo z novo prijavo. Vodstvo Mestne občine Maribor (MOM) je namreč kazensko ovadilo trojico, ki je bila po njihovem mnenju vpletena v nezakonito dodelitev 57.000 evrov občinskega denarja v letih 2007 in 2008 za ustanovitev zasebne Evropske administrativne akademije (EAA), ki je v lasti Ludvika Toplaka.

Mediaspeed

Prejšnja mestna oblast naj bi namreč to storila kar brez objave razpisa, se sklicujejo, direktor mestne uprave Marko Žula pa pravi, da so med ovadenimi Milica Simonič Steiner, njegova predhodnica med županovanjem Kanglerja, Ludvik Toplak in njegov takratni sodelavec Jože Glogovšek, ki je tačas predsednik nadzornega odbora MOM. A župana Kanglerja ni med ovadenimi, saj po besedah Žule pri postopku ni sodeloval, četudi je podpisal pogodbo. Tovrstno prijavo so včeraj potrdili tudi na Policijski upravi Maribor, a je po besedah Mirana Šadla zadeva še v fazi zbiranja obvestil, zato o podrobnostih ovadbe ni mogel govoriti. Bodo pa ugotovitve posredovali pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku.

Mediaspeed

Domnevne ovadbe pa so še vedno »v zraku«, saj vsaj dva od omenjene trojice o njej zaenkrat še nista bila obveščena. Simonič Steinerjeva je včeraj za Svet24 dejala, da še ni bila na razgovoru na policiji, zato na očitke za zdaj težko odgovarja, sicer pa je prepričana, da v postopku ni bilo nobenih nepravilnosti ali nezakonitosti. O ovadbi, razen kolikor je lahko prebral v medijih, ničesar ne ve tudi nekdanji rektor mariborske univerze. Včeraj je bil sila redkobeseden. »Vse, na kar smo doslej odgovarjali, je bilo potvorjeno, ponarejeno in podtaknjeno ter neresnično,« pravi, a je novinarju med drugim vseeno dodal: »Denar je bil nakazan neprofitni ustanovi, ne Ludviku Toplaku, ki je ustanovitelj in ne lastnik. V zavodih je ves denar namenjen razvoju, v tem primeru izobraževanja zaposljivih deficitarnih programov, razvojna sredstva v obliki donacije za razvoj novih študijskih programov pa so bila določena v občinskem proračunu.«