Slovenija

Vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel

pr/STA
8. 8. 2014, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zaradi izjemno slabe letine Čebelarska zveza Slovenije državo prosi za pomoč. Njihov predlog je pet evrov na čebeljo družino, kar skupno znese 700.000 evrov.

Okoli 700.000 evrov je znesek, ki ga po mnenju čebelarjev država kljub krizi mora zagotoviti. Čebelarji so na včerajšnji novinarski konferenci v Lukovici izpostavili, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel.

Prvi čebelar v državi Boštjan Noč je pojasnil, da je poleg katastrofalne letine slabo vreme v zadnjem času vzelo še hojino pašo. Nekatera območja so popolnoma brez medu, na preostalih pa je medu bore malo.
»Ne samo, da ni medu, letos ni bilo niti vremenskih pogojev za razvoj čebel. Čebele so bile skoraj vse leto na sladkorju, kar pomeni, da zime ne bodo dočakale v taki kondiciji, da bi jo normalno prebrodile,« je opozoril Noč.

STA

Spomnil je, da so vseh v državi zadnja leta polna usta o pomenu čebelarstva in ohranitve kranjske čebele. »Zdaj pa je čas, da se te besede vsaj nekoliko uresničjo,« je dejal Noč in pojasnil, da je v Sloveniji okrog 150.000 čebeljih družin, za katere skrbi približno 8000 čebelarjev. Pet evrov pomoči na čebeljo družino predstavlja devet kilogramov sladkorja, kar je 70 odstotkov tega, kolikor čebelja družina potrebuje za zimsko oskrbo.

»Ekonomsko ogroženim čebelarjem pa naj se pomaga z odpisom pavšalne obdavčitve, plačila socialnih prispevkov,« je dodal Noč. O katastrofalni letini so čebelarji poslali dopise strankam in ministrstvu za kmetijstvo in okolje. V petek se člani zveze sestanejo tudi z odhajajočim ministrom Židanom. »Od padca vlade do prejšnjega tedna je bilo ministrstvo zelo neoperativno,« je še dejal Noč.

STA

Ta je tudi razočaran nad odzivom stranke SMC, ki je poslala dopis, da se bodo sestali enkrat po 15. septembru. »Čebele potrebujejo pomoč danes, so živa stvar,« je opozoril Noč. Poleg slabe letine so čebelarji priča še izbruhu varoze, to je zajedalske bolezni čebel. »Do letos je nakup zdravil financiralo ministrstvo, zato se trg o tem ni oblikoval, teh zdravil ni na trgu,« je poudaril Vlado Avguštin s čebelarske zveze. Junija je veterinarska uprava zdravila naročila, a jih je zmanjkalo. Zdaj morajo čebelarji čakati več tednov, da bo na vrsti novo naročilo. »Trg zdravil naj se uredi tako, kot je urejeno za ostale bolezni živali in v ostalih državah EU,« je izpostavil Avguštin.