Črna kronika

Ste na tem seznamu? Denar ste dali prevarantki!

Žiga Kariž
8. 8. 2014, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prvega avgusta je skozi vrata veterinarske klinike stopila ženska dolgih in ravnih črnih las, stara okoli 30 let. Ker naj bi bila gluhonema, je z osebjem poskušala komunicirati z znakovno govorico, pod nos pa jim je pomolila list, na katerem je pisalo: Potrdilo o regionalnih združenjih za gluhe in telesno prizadete in za revne otroke.

Facebook

Poleg tega sta bili na listu zastavi EU in Slovenije ter oznaki za slušno prizadete in invalide. Pod tem je bil dolg seznam z imeni ljudi, ki naj bi v dobrodelni namen že donirali različne vsote denarja, od 2 pa do 25 evrov.

A ženska, ki se je predstavila kot Asima, pri zbiranju denarja ni imela sreče. Ena izmed zaposlenih na kliniki je namreč vešča znakovne govorice in je hitro ugotovila, da kretnje, ki jih je uporabljala ženska, nimajo nobenega smisla. Ko so si natančneje ogledali seznam, so kaj hitro ugotovili, da gre za dokument, ki ga je nekdo precej slabo sestavil iz raznih nalepk. Ko je Asima ugotovila, da so jo razkrinkali, je urno odnesla pete.

Iz klinike 300 kosmatih policije o dogodku niso obvestili, so pa seznam imen v opozorilo objavili na facebooku. Na PU Ljubljana so nam povedali, da so letos obravnavali že 34 podobnih kaznivih dejanj. Hkrati svetujejo, naj bodo ljudje v podobnih primerih pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje upravne enote. Prav tako naj oseb ne spuščajo v stanovanja, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine. Globa za tiste, ki pod pretvezo humanitarnosti brez dovoljenja zbirajo prispevke, je med 100 in 200 evri, zbrani denar pa jim policija zaseže.