Slovenija

Nesprejemljivo, da poslansko mesto zasede nekdo iz zapora

STA
1. 8. 2014, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Državni zbor bo odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Mandatno-volilna komisija namreč poslancem predlaga, naj potrdijo vse mandate, torej tudi mandat predsednika SDS Janeza Janše. Glede na razpravo pa je pričakovati, da se bo komisija vprašanja Janševega mandata lotila v prihodnje.

STA
Mandatno-volilna komisija se je namreč po svojem imenovanju, ko je DZ prekinil ustanovno sejo, sestala in pregledala poročilo o izidu volitev. Zoper odločitev volilne komisije bi se lahko pritožil kdorkoli od kandidatov ali predstavnikov list, ki so sodelovale na predčasnih volitvah, a mandatno-volilna komisija ni prejela nobene pritožbe.

Zato je komisija DZ sklenila predlagati, naj potrdi mandate vsem poslancem, kar bo DZ storil v paketu. Kljub nekaterim napovedim, da naj bi o mandatu Janše, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria, glasovali posebej, se to ne bo zgodilo. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, ali bo DZ naknadno odločal o odvzemu Janševega mandata, saj se nekaterim zdi nesprejemljivo, da poslansko mesto zasede nekdo iz zapora.

Tako je začasni vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer na današnji seji komisije, v katero sicer SDS ni predlagala svojih članov, že predlagal, naj se komisija po končani ustanovni seji DZ čim prej sestane in "resno opravijo diskusijo glede nastale situacije". DZ bo sicer ustanovno sejo nadaljeval ob 12. uri.