Slovenija

Med Romi zavrelo

T.J.G./Dolenjski list
19. 7. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Romi želijo zabojnike, ker živijo v nemogočih razmerah, drugi zato, ker bi se radi osamosvojili od staršev. Razburjajo tudi tisti zabojniki, ki že stojijo v Šmihelu in Brezju oziroma Žabjaku.

T.J.G./Dolenjski list
Ko vstopiš v bivalni zabojnik v Šmihelu, v katerem živi šestčlanska družina Zupančič, moraš prestopiti luknjo v tleh, v kateri je strup za miši. »Že ko so postavljali zabojnike, so bile znotraj sten poginule in žive miši,« pravi Dimitrij Zupančič, ki je prej živel v dotrajanem objektu v Šmihelu. Družine so začasno naselili v zabojnike, nad katerimi pa se zdajšnji stanovalci pritožujejo. A ne samo zaradi miši, ob nalivih zamaka, nimajo urejenih odtokov vode, stranišče je čez cesto.

T.J.G./Dolenjski list

 »V prejšnjem stanovanju sem si sam naredil kopalnico. Tu jo je občina naredila čez cesto v drugem zabojniku. A v njem ni ne elektrike ne tople vode. Pa si zamislite, kako je to z majhnimi otroki. Segrejem vedro vode, da se otroci lahko umijejo,« je povedal Dimitrij.

T.J.G./Dolenjski list
Eden od objektov v zdajšnjem romskem naselju

A ko smo se na občini pozanimali, kako so lahko zabojniki v tako slabem stanju, smo na fotografijah prejšnjega objekta videli, da zdaj pravzaprav živijo v hotelu. Več o tem preberite v sobotni izdaji časopisa Svet24!