Slovenija

Bratuškova za Mira Cerarja pripravila grozljivo dobrodošlico

M.J.
19. 7. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vas zanima, koliko je imela Alenka Bratušek matematiko v osnovni šoli? Nas tudi. Kajti kot kaže, ji številke nikakor ne gredo od rok. Na četrtkovi seji vlade se je namreč izkazalo, da bo naša država zaslužila veliko manj in zapravila veliko več, kot sta predvidela Alenka Bratušek in njen finančni minister Uroš Čufer.

KMA

Se spomnite dokaj mirnih obrazov Alenke Bratušek in Uroša Čuferja po tem, ko je na ustavnem sodišču padel davek na nepremičnine? Se spomnite seje vlade, na kateri so odločali, kako bodo zapolnili nastalo luknjo? Grozili so z zvišanjem DDV-ja, nato pa grožnjo čez noč umaknili in nam povedali, da bodo luknjo zapolnili takole: povečali naj bi učinkovitost izterjave javnih dajatev, med 40 in 50 milijoni evrov naj bi poiskali s prihranki v širšem javnem sektorju, povišali so tudi trošarine. A kot smo opozarjali že takrat, je šlo bolj za gradove v oblakih kot ukrepe, s katerimi bi dejansko lahko zbrali 200 milijonov evrov.

Rezultati napačne odločitve so se pokazali izredno hitro in nekatera ministrstva so že sredi leta popolnoma brez denarja, v proračunu pa zeva velika, 400 milijonov evrov velika luknja. Od trošarin se je v državno blagajno steklo 50 milijonov evrov manj, kot so načrtovali, nekaj več učinkovitosti pri pobiranju davkov sicer je, a bolj pri ustvarjanju vtisa, da je davčna uprava neprestano na preži, kot pa da bi uspeli pobrati nujno potrebne milijone. Kaj so rezerve v širši javni upravi, niti ni bilo nikoli definirano.

Kaj je za bodočega premierja pripravila Alenka Bratušek in kako resno smo na poti proti novi krizi, pa si preberite v sobotni izdaji časopisa Svet24!