Slovenija

Porušena krška sramota

A. K./Dolenjski list
18. 7. 2014, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanji dom je odšel v zgodovino. Stroške rušenja bo krila občina, ni pa še znano, kaj bo zraslo na tem območju.

A. K./Dolenjski list

 Občina Krško je nad nekdanji dom starejših občanov in bazenski kompleks pri Vipapu poslala bagre. Zapleta pa se pri načrtih o tem, kdo bo na tem območju gradil in kaj bo tam sploh nastalo.  

Po več kot petnajstih letih propadanja nekdanjega doma starejših občanov na Vidmu in dolgotrajnih postopkih ter večletnem pravdanju z državo, ki je krški občini prineslo lastništvo nad objektom, so to priljubljeno zbirališče narkomanov pred kratkim končno porušili. Pa ne le stavbo doma starejših občanov, ampak tudi nekdanji bazenski kompleks pri Vipapu. Stroške tako imenovanega rušenja v paketu bo krila občina, kaj bo na mestu dveh krških »spomenikov« stalo v prihodnosti, pa za zdaj še ni znano.

Lastništvo nekdanjega doma starejših občanov na Vidmu, za katerega sta se na sodišču več kot osem let borili krška občina in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je po sklenjeni poravnavi pripadlo občini, ki je imela za nekdanji dom velike načrte. Dogovore z investitorji načrtovanega stanovanjskega objekta pa je prekinila gospodarska kriza, ki je spodrezala krila v obdobju gospodarske rasti hitrorastočemu gradbenemu sektorju. Zanimanje za nadaljevanje projekta je pokazala le skupina zasebnih zdravstvenih delavcev z Vidma in na podlagi njihovih želja in seveda tudi finančne podpore je bil izdelan nov ureditveni načrt tega območja.

A. K./Dolenjski list

Leta 2011 sprejeti prostorski dokument tako predvideva rušitev zdajšnje propadajoče stolpnice in nižje večstanovanjske zgradbe, ki stoji ob njej, ter postavitev dveh novih objektov za poslovne in stanovanjske namene. A do zdaj so se dogovori vedno ustavili pri vprašanju stroška rušenja objekta, ki ga občina Krško nikakor ni želela prevzeti na svoja pleča. Odločitev so na koncu le spremenili, a se je pozneje zapletlo. V vmesnem času je namreč potencialni investitor, to je zdravstveni center Aristotel, že našel drugo, zanj seveda precej ugodnejšo rešitev. Dogovor o vsem skupaj je tako padel v vodo, kdo bo gradil na tem območju, pa še vedno ni jasno.

»Tukaj je še vedno načrtovan stanovanjsko-poslovni objekt. Ta zadeva je še vedno aktualna. Ne ve pa se še, ali bo občina investirala v stanovanjski del, za katerega trenutno ni interesa, v poslovni del pa kdo drug. Veliko bo odvisno tudi od tega, kaj bo z umeščanjem poslovnih prostorov v bližini. Lahko se namreč zgodi, da bi za investitorja postala zanimiva tudi lokacija nekdanjega doma,« je pojasnila direktorica krške občinske uprave Melita Čopar.

A. K./Dolenjski list

Na drugi strani ceste je namreč zemljišče odkupil trgovec Spar, a se je zapletlo, saj bližnji stanovalci nasprotujejo gradnji trgovskega objekta. Bo pa krška občina verjetno v trenutnih zaostrenih gospodarskih razmerah zelo težko dosegla dogovor, da bi kdo izmed potencialnih investitorjev na mestu starega doma starejših občanov za svoj denar zgradil tudi garažno hišo in stanovanja, ki so jih v tem objektu že v preteklosti obljubljali občinarji. »S stanovanji, načrtovanih jih je od pet do šest, bi investitor poplačal zemljišče,« je pogoj občine, ki naj bi jo rušenje obeh objektov na Vidmu predvidoma stalo 120 tisoč evrov, pred časom za Dolenjski list razkril župan Miran Stanko.

So si pa zato v Krškem praktično vsi edini, da bi ureditev pol hektarja velikega območja dala Vidmu popolnoma nov zagon za razvoj. Propadajoči dom je bil namreč ena izmed največjih mestnih sramot, ki so ga za svojega v zadnjih letih vzeli predvsem narkomani.