Slovenija

Kmalu bomo bogatejši za štiri kilometre plaže

Simon Rosc/STA
18. 7. 2014, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Izoli so pred kratkim predstavili dve idejni zasnovi ureditve obale med Izolo in Koprom za čas, ko bo glavnina prometa speljana skozi predor Markovec.

STA/izola.si

Izolski župan Igor Kolenc je na predstavitvi idejnih zasnov ureditve plaže poudaril, da gre za območje, ki ni degradirano in ni pozidano, pa tudi ne želijo ga pozidati. Vizija obeh občin je urediti oziroma izboljšati javni prostor, ki se ponuja z načrtovanim odprtjem predora Markovec in preusmeritvijo prometa na relaciji med Koprom in Izolo in naprej proti Portorožu skozenj.

STA/izola.si

Kolenc je ob tem dodal še, da je ta prostor prepomemben, da bi ga prepustili naključju. Vanj bodo namreč lahko posegli le enkrat, zato so želeli pridobiti čim več predlogov in zamisli. Dve idejni zamisli so v torek tudi podrobneje predstavili, še štiri predstavitve pa bodo septembra na vrsti v Kopru. Po Kolenčevih zagotovilih je to šele prvi korak, saj želijo ideje predstaviti domačinom in slišati njihovo mnenje.

Pri posegih v približno štiri kilometre dolg pas, ki predstavlja devet odstotkov celotne slovenske obale, pa bo po besedah arhitektke Jane Gojanović Purger treba upoštevati tako naravne vrednote, kot na primer klif in v morju rastišče pozejdonke, ter kulturne vrednote, kot denimo arheološko najdišče na območju Viližana.

Zamisel Janeza Goriška, Andreja Goriška in Silvie Navarro Carrillo predvideva ureditev »urbanega ekosistema« s kolesarsko potjo in pešpotmi, medtem ko bi bil promet ob obali z izjemo ekološkega javnega prometa izključen. Med ključnimi točkami ureditve obalnega pasu bi bili 80-metrski razgledni stolp, amfiteater na prostem in muzej pomorstva z akvarijem.

Idejna zasnova avtorjev Andreje Gerkšič, Aleša Rebca in Roberta Južniča pa predvideva razširitev obale s plažo, promenado in športnorekreacijskimi površinami, med drugim pa na območju Viližana predvideva nastanek lagune, kar bi dosegli z izgradnjo umetnega otoka, skalometa in pristajalnega pomola. Na izolskem koncu poti pa bi nastali center vodnih športov, olimpijski bazen in vodni zabaviščni park ...

Za ta obsežni projekt bi lahko v občini pridobili tudi evropska sredstva. Finančne vrednosti projekta Kolenc sicer ni želel podrobneje opredeljevati, je pa ocenil, da bi že projektiranje celotnega območja lahko stalo nekaj milijonov evrov.