Slovenija

Pikalo ni pokazal pripravljenosti

STA
18. 7. 2014, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predstavniki Iniciative za ohranitev obveznega drugega tujega jezika v osnovni šoli so se danes sestali z ministrom za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernejem Pikalom z namenom, da podaljšajo projekt uvajanja obveznega drugega tujega jezika v šole še za eno leto. A Pikalo ni pokazal pripravljenosti za podaljšanje, pravi Metka Zorec.

Mediaspeed
Kot je za STA po sestanku dejala vodja iniciative Metka Zorec, jim je minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo na sestanku pojasnil, da "kot minister tega ne more dovoliti, ker bi bilo teh 159 šol, ki so uvedle obvezni drugi tuji jezik, privilegiranih glede na ostalih 450 šol v Sloveniji".

To za iniciativo pomeni, da ni politične volje za podaljšanje tega projekta, čeprav so na današnjem sestanku zelo dobro predstavili strokovne argumente za ohranitev obveznega drugega tujega jezika v osnovni šoli. Kljub temu, bodo v iniciativi po njenih besedah vztrajali. Tako v novem šolskem letu pripravljajo dva projekta - novo mednarodno konferenco na omenjeno temo in projekt mentorstva, kjer bodo nudili pomoč mladim učiteljem drugih tujih jezikov. Za izvedbo projekta mentorstva se je iniciativa povezala z Zavodom Ypsilon, ki dela z mladimi do 30. leta.

Pri tem je po mnenju Zorčeve zelo pomembno osveščati javnost, predvsem starše o pomenu učenja drugega tujega jezika za slovenske otroke. "Najboljši primer za to je tretjina osnovnih šol, v katerih se učenci učijo obveznega drugega tujega jezika v zadnji triadi. Mi smo zelo dobra praksa," dodaja Zorčeva. Uvajanje obveznega drugega tujega jezika v osnovne šole se je začelo že leta 2008. Ministrstvo za izobraževanje pa je maja letos z okrožnico osnovnim šolam sporočilo, da s prihodnjim šolskim letom to ukinja. Minister Pikalo po današnjem sestanku ni bil dosegljiv za izjave.