Slovenija

Po ognjenem peklu prvič na morje

Gabrijel Toplak
18. 7. 2014, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Družino Molnarjevih je sredi noči še pravočasno prebudil oče in jih pospremil na varno ter se v spodnjicah odpravil reševat tisto, kar se je rešiti še dalo. Požar, ki jim je popolnoma uničil gospodarsko poslopje, je okoli 3. ure zjutraj zanetila strela.

Gabrijel Toplak

Samo rahlemu spancu se lahko zahvali Štefan Molnar iz Cogetincev v občini Cerkvenjak, da je v noči na torek pred ognjenimi zublji, ki so jim sicer popolnoma uničili gospodarsko poslopje, še pravočasno rešil svojo družino in se v spodnjicah odpravil rešit tisto, kar se je rešiti sploh dalo.

Bilo je okoli tretje ure ponoči, ko je območje Cogetincev zajelo hudo neurje z grmenjem. Na posestvu Molnarjevih, prav ob razglednem stolpu generala Rudolfa Maistra in v bližini pomurske avtoceste, je udarila še strela.

Gabrijel Toplak
Na objektu v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov je izbruhnil grozovit požar. »Vsi smo spali. Otroci, 16-letni Gregor, 13-letna Nataša in 10-letni Štefan, imajo sobe na drugi strani hiše ter niso slišali ničesar, midva z ženo pa lahko skozi okno vidiva gospodarsko poslopje, v katerem smo si uredili prostore za podjetniško dejavnost oziroma priložnostno pripravo in dostavo hrane ter pridelavo vrtnin, od česar tako rekoč živi vsa družina. Sredi spanca sem zaslišal močno pokanje po strehi in najprej pomislil na točo. Okno imava vseskozi odprto, zato sem vstal, da si ledene kroglice pobliže ogledam, a v tistem trenutku je bilo vso poslopje že v ognju. Nemudoma sem zbudil vse člane družine, jih pospremil na varno, sam pa v še v spodnjicah stekel v bližnjo garažo, kjer je vročina že netila leseno ogrodje, da sem uspel rešiti vsaj avtomobil. Šele ko sem ga zapeljal na varno, sem se oblekel,« se spominja grozot Molnar. Ker so se bali, da bo ogenj zajel še hišo, saj se je na spalničnih oknih že začel topiti in ukrivljati okenski okvir, so skupaj z otroki iz notranjosti reševali najnujnejše.

Gabrijel Toplak

»K sreči je bila žena toliko prisebna, da je nemudoma poklicala gasilce, ki so ogenj pravočasno omejili, da ni zagorela še hiša,« s tresočim se glasom pove Molnar, ki se zaveda, da so pred njimi »peklenski dnevi«. Obrt ima odprto le njegova partnerica, sam je brezposeln in čaka na invalidsko upokojitev, imata tri šoloobvezne otroke. »Preden se bomo lahko lotili sanacije, nas čaka še veliko dela. Ker sami nimamo ustreznih strojev, da bi se tega lahko lotili, bomo morali najeti gradbeno podjetje. In že sem dobil predračun za odvoz odpadkov na deponijo. Najcenejši ponudnik je to pripravljen storiti za 9850 evrov. Kako bomo uspeli plačati, mi zdaj še ni jasno. Žena tega ne zasluži v treh letih. Kredita ne dobi, saj ima mesečni dohodek v višini 600 evrov,« pojasnjuje Molnar, ki ga bo pri sanaciji spremljala le ena misel, in sicer da bo čim več zapustil svojim otrokom.

Gabrijel Toplak

Lea Kraner ni slišala ničesar, dokler je ni prebudil mož. »Takrat je bil požar že tako obsežen, da nismo več mogli rešiti ničesar. Škode je veliko. Uničeno je vse. Kmetijska mehanizacija, velike količine pribora in orodja ter opreme za gostinstvo, povsem novi štedilniki,« našteva Kranerjeva, ki jo je vendarle nekoliko razveselil podatek, da bodo lahko njeni otroci, ki jim je požar uničil tudi vsa kolesa, v kratkem prek zveze prijateljev mladine kljub tragediji prvič videli morje. Iz Osnovne šole Gornja Radgona so jo namreč poklicali, da so jim s pomočjo Rdečega križa zagotovili potreben denar, s katerim bodo lahko njeni otroci vseeno letovali na morju. In te novice, ki pa se je glede na stanje še niti ne zavedajo, so bili otroci nadvse veseli. Nataša, denimo, je dejala, da je po vsem tem, kar se jim je zgodilo, že pozabila, da bi lahko še letos videla morje, a so še dobri ljudje, ki so njej in bratoma omogočili, da se bodo »namočili v veliki vodi«. Sicer pa je Štefan Molnar hvaležen vsem sosedom in prijateljem, ki so jim v teh trenutkih ponudili pomoč, prav tako pa tudi gasilcem za hitro intervencijo, s katero so rešili tisto, kar se je rešiti še dalo.

Gabrijel Toplak

Molnarjevi nadobudneži si med počitnicami, ko imajo navadno otroci največ časa za igro in zabavo, želijo, da bi se lahko spet vozili s kolesi. Oče Štefan poziva vse, ki imajo doma kolo in ga ne potrebujejo več, njegovim otrokom pa bi prišlo prav, da mu to sporočijo po telefonu 051 610 928.