Slovenija

Matoz pričakuje, da bodo trije sodniki "leteli" prihodnji teden

STA/J.P.
18. 7. 2014, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz po današnji nesklepčni občni seji sodnikov vrhovnega sodišča pričakuje, da bo podpredsednica sodišča Nina Betetto prihodnji teden odločala o izločitvi treh sodnikov v zadevi Patria ter zavrnila predlog za izločitev Marka Šorlija in Barbare Zobec. O razlogih za nesklepčnost pa ne želi špekulirati.

Črt Kaker

Občna seja sodnikov vrhovnega sodišča, na kateri so nameravali obravnavati predlog za izločitev predsednika sodišča Branka Masleše v zadevi Patria, namreč ni bila sklepčna, zato o predlogu niso odločali. O predlogih za izločitev treh sodnikov v zadevi Patria bo tako prihodnji teden odločala podpredsednica sodišča Nina Betetto, saj ima Masleša v prihodnjem tednu napovedan dopust.

Matoza preseneča, da današnja seja ni bila sklepčna ter da že ob sklicu seje niso ugotovili, da bo mogoče zagotoviti sklepčnost ali ne. O razlogih za nesklepčnost ne želi špekulirati, saj za to nima podlage in mora verjeti, da so vsi bili vsi ostali sodniki odsotni zaradi dopustov in ostalih ovir.

Če pa bi imel "kakršne koli čudne misli", pa bi lahko rekel, da se je Masleša s tem tudi izognil preizkusu njegove morebitne izločitve, pravi Matoz. A dodaja, da je zakon o kazenskem postopku jasen in dovoljuje, da podpredsednik vrhovnega sodišča v času odsotnosti predsednika odloči o teh zahtevah. Tej odločitvi ni kaj oporekati, je na današnji novinarski konferenci še dejal Matoz.

O predlogih za izločitev treh sodnikov v zadevi Patria bo prihodnji teden odločala podpredsednica sodišča Nina Betetto, saj ima Masleša v prihodnjem tednu napovedan dopust.

Janšev odvetnik ob tem pričakuje, da bo podpredsednica vrhovnega sodišča prihodnji teden o predlaganih izločitvah tudi odločila ter da bo zavrgla predlog za izločitev vrhovnih sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec, ki ga podalo tožilstvo. Predlog je namreč po Matozovih besedah preuranjen in tudi neutemeljen, saj omenjena sodnika sploh še nista prerazporejena v senat in se še ne ve, ali bosta o zadevi Patria sploh odločala.

Matoz se je odzval tudi na izjave Masleše, ki je zavrnil kritike Odbora 2014 in drugih podpornikov Janše, da je osebno odgovoren, da Janša prestaja zaporno kazen. Kot pravi Matoz, je Masleša dejansko odgovoren za delovanje vseh sodišč v državi, "na njem je, da zagotovi ustrezno organizacijo in delovanje sodstva, da bo hitro, učinkovito in da bo sprejemalo jasne in zakonite odločitve".

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc pa se glede današnje občne seje čudi neodgovornosti vrhovnih sodnikov, ki niso zagotovili sklepčnosti. Napovedal je, da bodo še naprej vztrajali pri zavzemanju za vzpostavitev pravne države in spoštovanje človekovih pravic. Tako bodo tudi danes ob 17. uri pripravili shod pred vrhovnim sodiščem.