Slovenija

Cvičkova akademija na fakulteti

Martin Luzar/DL
18. 7. 2014, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slavospev vinu, natančneje cvičku, kakršnega so ustvarili z letošnjim 42. tednom cvička v Kostanjevici na Krki ob koncu maja, je doživel prelep odmev.

DL

Cvičkova akademija, ki so jo zaključili v prijetnem večeru na fakultetnem dvorišču, spada v okvir 42. tedna cvička.

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je namreč 15. julija v Brežicah organizirala Cvičkovo akademijo, pri čemer so sodelovali Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki ter občina Kostanjevica na Krki.

Uspeha tega večera na fakulteti ne gre meriti po veliki množici udeležencev, glasnosti dogodka in podeljenih priznanjih. Ničesar od tega namreč ni bilo, kajti cilj je bil drug in so ga dosegli.

DL

Udeležencem so med drugim predstavili strokovno monografijo Cviček v dolenjski deželi turizma, izdano ob 42. tednu cvička. O knjigi so govorili glavna urednica Lea-Marija Colarič - Jakše, dekan fakultete za turizem Božidar Veljković in Marko Koščak.

Poslušali so tudi predavanje Maria Plenkovića, in sicer je član Evropske akademije znanosti in umetnosti na primeru vina govoril o komuniciranju v turizmu. Njegovo spodbudno, na trenutke sicer mogoče preveč akademsko predavanje lahko strnemo v en poudarek: vino in človek sta skupaj že od nekdaj in tudi v prihodnje bo ostalo pri tem. Ker sta vino in turizem povezana, se tudi ni bati, da turizem v naših vinsko bogatih krajih ne bi bil v razcvetu. Le primerno komunikacijo s turisti je treba izbrati.

DL

Študent fakultete za turizem Tomi Špindler je predstavil analizo 42. tedna cvička, ki so jo pripravili študenti te šole. Pred udeležence je stopila tudi 16. cvičkova princesa Maja Žibert, študentka fakultete.

DL

V imenu prireditvenega odbora 42. tedna cvička je zbrane nagovoril njegov predsednik in predsednik kostanjeviškega društva vinogradnikov Stane Tomazin. Akademijo je pozdravil tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše. Uvodoma sta udeležence nagovorila dekan Božidar Veljković in brežiški župan Ivan Molan.