Črna kronika

V slovenskih gorah umrlo 12 planincev

P.Š.
19. 7. 2014, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenske gore so v zadnjih petih letih vzele 147 življenj. Samo letos je v gorah umrlo 12 planincev. Gorska policijska enota zato opozarja na previdnost.

Gorska policijska enota mora v slovenskih gorah posredovati vsakodnevno, še posebej v poletnih mesecih. Lepi dnevi namreč v gore privabijo številne planince. Slednji pa se pogosto ne pripravijo na vzpon. Kot poudarja vodja Gorske policijske enote Robert Kralj, redni obiskovalci gora niso tako kritični, bolj kritični so sezonski planinci. »Gore ne dovoljujejo velikih napak,« dodaja Kralj. Trenutno so namreč v visokogorju še vedno zimske razmere.

P.Š.

Na Triglavu je prejšnji konec tedna zapadlo 10 centimetrov snega, kljub temu pa so se nanj podali številni pomanjkljivo opremljeni planinci. Glavni vzrok nesreč sicer še naprej ostaja zdrs, poleg tega so nekaj poškodovancev obravnavali zaradi padajočega kamenja. Kralj pa opozarja, da so predvsem v avgustu kritične tudi popoldanske nevihte s strelami. »Strela ne izbira ciljev, zato se je bolje pred nevihto zateči v planinske koče ali se vrniti v dolino,« dodaja Kralj. »Cilj vsakega planinca naj bo vrnitev v dolino,« poudarja izkušeni alpinist Klemen Premrl.

Ko se podajamo v gore, je treba upoštevati osnovna pravila gorništva. Odhod v hribe ne sme biti trenutna odločitev, ampak naj bo to načrtovan podvig, dodaja Premrl. V gore je treba obvezno vzeti dovolj toplih oblačil. Prav tako je treba imeti dovolj tekočine, dereze, cepin in čelado. Premrl še opozarja, da se v gore ni priporočljivo odpravljati sam.

P.Š.

Zdravnica v Splošni bolnišnici Jesenice Urška Bricelj planince opozarja, da se je v primeru nesreče treba nemudoma obrniti na interventno številko 112. Ob klicu je treba navesti, kdo kliče, številko, na kateri je dosegljiv, kaj, kdaj in kje se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so njihove poškodbe in kakšno je vreme na lokaciji ponesrečenca. Odzivni čas gorskih reševalcev s helikoptersko ekipo je 20 minut, kar pa je, če ponesrečenec ne kaže znakov življenja, lahko že prepozno. Zato je nujno, da poškodovanemu takoj nudimo prvo pomoč in začnemo temeljne postopke oživljanja. Kot še dodaja Bricljeva, poškodovanca čim manj premikamo, ga zaščitimo pred mrazom, dežjem in vetrom ter počakamo na reševalce.