Slovenija

Bruselj opozarja: Slovenija zamuja pri prenosu 17 direktiv

STA
17. 7. 2014, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Države članice so v minulem letu okrepile prizadevanja za uveljavljanje pravil, ki omogočajo lažje čezmejno življenje, delo in poslovanje v EU, v danes predstavljenem pregledu enotnega trga ugotavlja EU. Slovenija sicer zamuja pri prenosu 17 direktiv, kar predstavlja 1,4-odstoten primanjkljaj.

Odstotek direktiv EU, ki jih države niso pravočasno prenesle v nacionalno zakonodajo, je v zadnjih šestih mesecih ostal nespremenjen pri 0,7 odstotka. Številka je boljša od cilja EU, ki znaša en odstotek, so pojasnili v Evropski komisiji.

Najbolje se je po njihovih navedbah odrezala Hrvaška, ki ima pri prenosu zakonodaje EU le 0,1-odstotni primanjkljaj. Prvič po letu 2008, ko je EU uvedla sisteme za zgodnje reševanje problemov, kot sta SOLVIT in EU-Pilot, pa se je zvišalo število nerešenih zadev kršitve zakonodaje EU. Največ kršitev je na področju okolja, davkov in transporta.

Slovenija, tako na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, zamuja pri prenosu 17 direktiv, kar predstavlja 1,4-odstoten primanjkljaj. V povprečju zamuda znaša 9,4 mesece, kar je 1,9 meseca več od povprečja EU.

A to obdobje se je v primerjavi s prejšnjim pregledom vendarle skrajšalo za skoraj štiri mesece. Delež direktiv, ki domnevno niso bile pravilno prenesene v slovenski pravni red, se je zmanjšal na 0,6 odstotka, medtem ko je povprečje EU pri 0,7 odstotka. Cilj, ki ga določa akt za enotni trg, znaša 0,5 odstotka.