Slovenija

Gostinec v maso za čevapčiče sam dodal konjsko meso

STA/G.G.
17. 7. 2014, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Analize kažejo, da so nosilci živilske dejavnosti po lanski aferi s konjskim mesom poostrili nadzor nad sledljivostjo govedine in tudi vzpostavili ustrezen notranji nadzor glede možne prisotnosti konjskega mesa, ugotavlja Uprava za varno hrano. Nadzor kaže, da so različne vrste živil, ki se prodajajo kot predpakirane, razen ene izjeme, skladne. V tem primeru pa je bila ugotovljeno, da so v gostilni sami dodali obrezanine konjskega mesa v maso za čevapčiče in pleskavice.

Reuters
Slednje pomeni, da imajo proizvajalci vzpostavljeno dobro sledljivost, notranji nadzor in postopke čiščenja, zato sledi mesa drugih živalskih vrst niso bile prisotne, še ugotavlja Uprava za varno hrano.

Več neskladnosti je bilo ugotovljenih v primerih, kjer so nosilci dejavnosti za končnega potrošnika oz. drugega nosilca dejavnosti pripravljali mleto meso in ga prodajali v nepredpakirani obliki. Razlog za neskladnost so bili neučinkoviti postopki čiščenja, čemur bo uradni nadzor v prihodnje namenil več pozornosti.

V skladu s priporočilom Evropske komisije o drugem usklajenem načrtu nadzora za ugotavljanje razširjenosti goljufivih praks pri trženju nekaterih živil je uprava v štirih zaporednih tednih vzorčila različne vrste živil, ki kot edino ali kot prevladujočo mesno sestavino vsebujejo goveje meso. V vzorčenih živilih se je glede na njegovo deklarirano sestavo poleg prisotnosti konjske DNA ugotavljala še piščančja oz. svinjska DNA.

Inšpektorji za hrano oz. uradni veterinarji so 40 vzorcev živil odvzeli po celi Slovenijo, in sicer pri lokalnih proizvajalcih mesnih izdelkov oz. njihovih mesnicah, v obratih javne prehrane, v trgovinah večjih trgovskih verig (Mercator, Spar, Hofer, Lidl, Eurospin, E-Leclerc, Jager, Era Velenje). Vzorčili so različne vrste svežih, zamrznjenih oz. konzerviranih predelanih živil.

V odvzetih vzorcih so opravili 40 preiskav na prisotnost konjske DNK, 38 preiskav na prisotnost piščančje DNK ter 18 vzorcev na prisotnost svinjske DNK.

Vsebnost konjske DNK je bila ugotovljena v enem vzorcu predpripravljenega mesa, odvzetega v gostinskem obratu. Po izvedenem inšpekcijskem pregledu se je izkazalo, da je nosilec sam v maso za čevapčiče in pleskavice dodal tudi obreznine konjskega mesa, kar je dalo pozitiven rezultat na prisotnost konjske DNK. Slednje sicer ni kršitev zakonodaje, ob izrednem inšpekcijskem postopku pa se je ugotovilo, da nosilec dejavnosti nima zagotovljenega ustreznega notranjega nadzora, za konjsko meso pa je bila zagotovljena sledljivost.

Vsebnost svinjskega mesa je bila dokazana v štirih vzorcih, kar pomeni v 22 odstotkih odvzetih vzorcev, vseh s poreklom iz Slovenije. Trije vzorci so bili odvzeti v javni prehrani - gostinskih obratih, eden pa pri proizvajalcu oz. njegovi lastni trgovini. Trije vzorci so spadali v skupino mletega mesa oz. mletega mesa, ki so mu dodali začimbe (pripravljeno meso), eden pa v skupino barjenih klobas.

Na podlagi ugotovitev so sledili inšpekcijski pregledi tako na mestu odvzema vzorca kot tudi pri proizvajalcih teh živil. V treh primerih je bilo ugotovljeno, da je prisotnost svinjskega mesa posledica neustreznih postopkov čiščenja opreme, ki se je uporabljali v sami proizvodnji živil. V enem primeru se vzrok še ugotavlja. V primeru ugotovljenih nepravilnosti so nosilcem odredili ukrepe za odpravo neskladnosti.