Slovenija

E. T. vesoljček v Rušah?

Gabrijel Toplak
9. 7. 2014, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Občane Ruš je v nedeljo zvečer na plan zvabil glasen pok, za katerega pa za zdaj še nihče nima jasne razlage.

Gabrijel Toplak
Meteorit? Igor Žiberna, iz astronomskega društva Orion, je o morebitnem padcu meteorita dejal, da te možnosti ne gre izključiti, a je majhna. »Delci skozi atmosfero letijo s hitrostjo 30 kilometrov na sekundo. Prihaja do segrevanja zraka in sled bi opazili,« je pojasnil.
Po poku je bilo videti le več deset metrov visok steber belega dima, območje pa je preletaval tudi policijski helikopter. Nekateri prebivalci Ruš in Selnice ob Dravi domnevajo, da so jih za kratek čas obiskali nezemljani, drugi so prepričani, da je v njihovi bližini padel meteorit, med nekaterimi pa celo kroži šala, da je vrnitev domov naznanil zloglasni E. T. vesoljček.

Kaj se je v resnici dogajalo v bližini mostu, ki povezuje Ruše s Selnico ob Dravi, je preverjal novinar časopisa Svet24. V okolici mostu oziroma v bližini zapuščene gramozne jame, kjer naj bi bili domačini prepričani, da se je res nekaj zgodilo, se je včeraj dopoldne zadrževalo le nekaj mladeničev, ki jih še vedno daje močna radovednost. »Ni mi jasno, kako ni nihče ničesar videl. Že dva dneva iščemo kakšne sledi, a do zdaj še nismo imeli sreče. Imamo počitnice in ne bomo odnehali,« si je vlival upanja po odkritju mladenič, ki mu razlog za vztrajnost vliva policijska helikopter. »Zakaj bi zadnja dva dneva krožil nad Rušami, če ne bi bilo nič?« se je spraševal.

Kaj ga je pregnalo iz domačega naslanjača v nedeljo zvečer, ko je gledal televizijo, se sprašuje tudi domačin Franc Škof. »Kar naenkrat je zelo počilo. V kuhinjski vitrini so se tresli kozarci. Najprej sem pomislil, da je počila kakšna bomba, bil sem celo priča eksploziji plinske jeklenke, a česa tako glasnega še nisem slišal. Ko sem stekel iz hiše, sem v bližini mostu videl le več deset metrov visok steber belega dima. Zdaj, dva dneva po poku, se pogovarjam s tukajšnjimi ljudmi in razen za dim ne ve nihče nič. Najverjetneje zato, ker je bila nedelja zvečer in nas je bila večina pred televizorji,« sklepa Škof.

Tudi pri ruških gasilcih, ki so na domnevni kraj velikega poka prispeli prvi, nismo izvedeli ničesar oprijemljivega. »Nemudoma smo odšli v bližino gramoznice, kjer naj bi počilo, a razen belega dima nismo videli ali našli ničesar, kar bi lahko bilo sumljivo. Lahko samo ugibamo,« smo izvedeli od gasilca, ki je bil na »kraju zločina« in je želel ostati anonimen. Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, pa je včeraj sporočil: »Še vedno ni znano, ne kaj je počilo ne kje.«