Črna kronika

Oprostili učiteljico, ki naj bi surovo ravnala s šestletnikom

STA/G.G.
9. 7. 2014, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kranjsko okrožno sodišče je učiteljico Lilijano Skubic, ki je bila obtožena kaznivega dejanja surovega ravnanja s šestletnim učencem, opralo krivde. Tožilka je za obtoženo predlagala devet mesecev pogojne zaporne kazni, sodnica pa je sklenila, da kaznivo dejanje ni bilo dokazano, saj cukanje za lase pač ne more biti kvalificirano kot surovo ravnanje.

Reuters
Učiteljica razrednega pouka na osnovni šoli Davorina Jenka Cerklje na predobravnavnem naroku februarja letos ni priznala, da bi februarja 2011 v podaljšanem bivanju šestletnega učenca namerno butnila ob steno. Po izvedenem dokaznem postopku je tudi sodnica Marjeta Dvornik sklenila, da učiteljici kaznivo dejanje ni bilo dokazano.

Kot je pojasnila Dvornikova, je bilo dokazano le cukanje za lase, kar pa ne more biti kvalificirano kot surovo ravnanje. Takega mnenja je tudi odvetnik Skubičeve Franc Goličič, za katerega je bila današnja sodba pričakovana. Prepričan je, da v dejanju Skubičeve, ki se že 30 let ukvarja z otroki, ni bilo nikakršne surovosti. Goličič je pojasnil, da je bila obtožena dolžna razdvojiti otroka, ki sta se tepla. "Če je pri tem v ozkem hodniku prišlo do male buške, ki so jo ugotovili šele čez en dan, to ne more biti kaznivo," je izpostavil.

Drugačnega mnenja je tožilka Tanja Frank Eler, ki je na oprostilno sodbo sodišča že napovedala pritožbo, saj je prepričana, da je Skubičeva storila kaznivo dejanje. Mama oškodovanega otroka pa je danes poudarila, da ni razumljivo, da se nasilja ne prepozna in se ga ne opredeli kot nedovoljenega. Oprostilno sodbo je sicer pričakovala, saj je bil po njenem mnenju "celoten postopek voden v smeri, da se otroka prikaže kot problematičnega". Kot je povedala, se, če bi bila še enkrat v tej situaciji, ne bi več odločila za sodno pot. Tako tudi ostalim staršem, ki so v podobni situaciji svetuje, naj v primeru podobnih dogodkov rajši le otroka prepišejo v drugo šolo. Tako je že storila tudi sama in kot je povedala, ni več nikakršnih problemov.