Slovenija

Erjavcu postavili pogoj, da ne sklene pakta z Janšo

Žiga Kariž
9. 7. 2014, 16.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Sloveniji je le nekaj več kot 1,700.000 volilnih upravičencev. Več kot tretjina, kar 600.000, jih je upokojencev. Kar 228.405 jih je včlanjenih v Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS), katere predsednica je dr. Mateja Kožuh Novak. In ko se pred volitvami tako močna organizacija postavi na tvojo stran, si zagotovo lahko optimističen. To je uspelo Karlu Erjavcu in Desusu.

STA
ZDUS od Karla Erjavca in stranke Desus zahteva, da se odpovesta koaliciji s stranko SDS. 
Po radijskih valovih se namreč te dni vrti reklama, v kateri lahko na začetku slišimo Kožuh Novakovo: »Upokojenci smo močna volilna sila in bi lahko prmejdunej tudi vlado izvolil, če bi se spravili skupaj. Dejmo se enkrat spravit skupaj.« Tem besedam sledi poziv Karla Erjavca: »Upokojenci, 600.000 vas je. V Desusu bomo še naprej branili pokojnine, zahtevali bomo usklajevanje pokojnin. Zahtevali bomo regres za vse upokojence. Ne dovolimo, da o vaši usodi odločajo drugi. Zato pojdimo na volitve in glasujmo za Desus.« Tako je Karl Erjavec izkoristil besede, ki jih je Mateja Kožuh Novak izrekla na konferenci Desusa v Mariboru.

Zanimalo nas je, zakaj je ZDUS podprla prav to stranko. Znano je namreč, da je Karl Erjavec upokojencem v preteklosti že veliko obljubljal, potem pa praviloma med mandati nanje malce pozabil. Predvsem pa smo prepričani, da imajo upokojenci tako kot Slovenci na splošno različna politična prepričanja in da starost in pokojninski stalež ne določata pripadnosti neki stranki.

Odločitev o podpori stranki naj bi bila po besedah Kožuh Novakove »dolga zgodba«. O tem naj bi se večkrat razpravljalo. O tem niso spraševali celotnega članstva, pač pa je odločitev sprejel upravni odbor, ki ga sestavlja 13 predsednikov pokrajinskih zvez. V telefonskem pogovoru s predsednico ZDUS nam ni uspelo izvedeti, kdaj natančno naj bi bila seja odbora, je pa zatrdila, da so se to temo sestali na takoj po zaključku volitev v Evropski parlament. Kdo je bil na seji prisoten in kdo je za podporo glasoval, nam ni uspelo preveriti, saj na spletni strani zapisnik seje ni objavljen, čeprav je od odločitve minilo že več kot mesec dni.

Kot je povedala Kožuh Novakova, so Erjavcu in njegovi stranki postavili kar nekaj pogojev, med drugim tudi tega, da Desus ne bo stopil v koalicijo z Janezom Janšo oziroma stranko SDS. Karl Erjavec naj bi v toku dosedanje volilne kampanje že trikrat zagotovil, da povezovanja z Janšo ne bo.
Zanimivo pa je, da izjava, ki jo lahko slišimo v omenjeni radijski reklami, v resnici ni bila dana v kontekstu parlamentarnih volitev, ampak je Mateja Kožuh Novak te besede izrekla na kongresu v podporo Ivu Vajglu na volitvah v Evropski parlament. Kot je še povedala, je v trenutku šibkosti in težkega srca pristala na uporabo njenih besed za predvolilno kampanjo stranke Desus. »Sedaj pa imam, kar imam. Zaradi tega sem čisto nesrečna,« nam je povedala v telefonskem pogovoru. Dejala je tudi, da ima glede Karla Erjavca mešane občutke, saj včasih v javnosti preveč očitno zastopa lastne interese. »To sicer počnejo vsi politiki, a pametni znajo to skriti,« je dodala. Kot pravi, pa ZDUS ostaja organizacija civilne družbe, ki bo z Desusom sodelovala pri različnih projektih, pri katerih bodo našli skupen interes. Sama naj bi člane ZDUS že tri leta prepričevala, da je potrebno sodelovanje z vsemi poslanci, a kot pravi, je ugotovila, da je na terenu največ podpore in zanimanja prav za sodelovanje z Desusom.