Črna kronika

Zapor za goljufivega zdravnika

robert.marin@svet24.si
9. 7. 2014, 16.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kontroverzni hrvaški zdravnik Marko Montana je včeraj na predobravnavnem naroku priznal krivdo za nadaljevano kaznivo dejanje goljufije, za kar je bil na podlagi dogovora s tožilstvom obsojen na dve leti in dva meseca zapora.

Arhiv Svet24

Hrvaški zdravnik Marko Montana, pred letom 1988 znan kot Jozo Marković, se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel, ker si je pred leti, ko je še služboval v Sloveniji, izposojal denar od Roberta K. in Lele R. za odprtje diagnostičnega centra ajurvedske medicine, a ga nikoli ni odprl, s posojilom pa je ogoljufal tudi tedanjo Krekovo banko. Skupno je Montana v žep vtaknil 174.247 protipravno pridobljenih evrov.

Kaznivo dejanje je storil leta 1996, nato pa je bil slovenskim organom pregona in pravosodju vrsto let nedosegljiv. Na podlagi mednarodne tiralice je bil prijet marca letos na hrvaško-bosanski meji, izročen Sloveniji in strpan v pripor na Povšetovi. Montana je krivdo priznal že junija, ko je sprejel ponudbo tožilstva, in sicer dve leti in tri mesece zapora. Vendar je sodnica Vladislava Lunder njegovo priznanje zavrnila in se sama izločila iz primera zaradi napačnih izračunov tožilstva, za koliko je obdolženi sploh oškodoval pravno naslednico Krekove banke, Raiffeisen banko.

Včeraj je tako stekel nov predobravnavni narok pred sodnico Nino Drozdek Draganić. »Priznavam, okej! Priznavam krivdo!« je po tehtnem premisleku izjavil obdolženi, sodnica pa mu je na podlagi dogovora s tožilstvom prisodila dve leti in dva meseca zapora. Tožilci so obtožnico popravili in dolgovani znesek znižali za dobrih dva tisoč evrov, zato je tudi predlagana kazen nekoliko milejša kot v prvem primeru. Za kaznivo dejanje goljufije je sicer zagrožena kazen do osem let zapora.

V obrazložitvi sodbe je sodnica med drugim dejala, da je obdolženi na podlagi slovesa uspešnega zdravnika preslepil oškodovanca, pri tem pa zamolčal svoje finančne težave. Robert K. mu je posodil dobrih 70.000 evrov, Lela R. pa 60.000 evrov, saj mu je fiktivno prodala svoje stanovanje na Vojkovi ulici v Ljubljani, Montana pa ga je nato zastavil pri Krekovi banki v zameno za posojilo v višini dobrih 40.000 evrov. Denarja kajpak nikoli ni vrnil, uporabil pa ga ni niti za zagon diagnostičnega centra.

Obdolženi mora oškodovanki Leli R. vrniti 60 evropskih tisočakov, Roberta K. in Raiffeisen banko pa je sodnica napotila na pot pravde. Sodba še ni pravnomočna, obdolženi pa do takrat iz razloga begosumnosti ostaja v priporu. Poleg hrvaškega ima namreč tudi bosansko državljanstvo.

Montana je v rodni BiH bojda zdravil z metodami tradicionalne azijske medicine, nato pa se je preselil na Hrvaško ter se zaposlil v zadrskem zdravstvenem domu in nato v Gračcu. Na Hrvaškem je možakar znan po nenavadnih praksah zdravljenja pacientov, ki naj bi jim puščal kri, kaj vmešal vanjo in jo vrnil v obtok.

Hrvaški mediji pa so se o njem še zlasti razpisali, ko je februarja 2011 po petih dneh borbe za življenje v zadrski bolnišnici umrla devetletna deklica iz okolice Gračca, kjer jo je v zdravstvenem domu sprejel Montana in jo po besedah ene od medicinskih sester pregledal »v pol minute, slabše kot mačko«. A Montana vse očitke zanika in zatrjuje, da tožilci zoper njega niso sprožili nobenega kazenskega postopka.

Arhiv Svet24