Slovenija

Janša: Odločitev ustavnega sodišča v zadevi Patria še ni sprejeta

STA/J.P.
13. 6. 2014, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci, na kateri je SDS predstavila svoj predvolilni program, povedal, da imajo uradne informacije, da odločitev o njegovi ustavni pritožbi zoper sodbo v zadevi Patria, še ni sprejeta. Če bo moral v zapor, za odložitev izvršitve kazni ne namerava zaprositi.

Svet24

Janša sicer izpostavlja, da je delo ustavnega sodišča takšno, da je bila odločitev ustavnih sodnikov lahko že sprejeta, zdaj pa se še oblikuje. "Vendar ne uradno, ne neuradno z nobeno odločitvijo nisem seznanjen," je dejal.

Zato pa Janša - kot pravi - ve, da se je "od tistega trenutka, ko je nekdo obiskal predsednico vlade v odstopu in ji naročil, naj skliče kongres stranke, na katerem je nato izgubila", nekdo odločil za predčasne volitve. Za volitve se je po Janševih besedah ta nekdo odločil potem, ko je verjetno preštel sile v svoji najmočnejši enoti. "In jaz s tem nimam nobenih iluzij," je dodal.

Za to, da se Janševa pritožba zavrže, naj bi glasovalo šest od devetih ustavnih sodnikov in sodnic, medtem ko naj bi trije do ponedeljka napisali ločena mnenja. Odločitev pa po poročanju nekaterih medijev še ni nujno dokončna, saj lahko do odprave odločitve vsak od ustavnih sodnikov zahteva ponovno odločanje o zadevi na seji ustavnega sodišča.

Ponovil je, da bo za razveljavitev sodbe v zadevi Patria ubral vse sodne poti, ki so na razpolago, ne bo pa vložil prošnje za odlog poziva na prestajanje kazni. "Janez Janša ne bo nikogar ničesar prosil. Obsojen sem po krivici brez kakšnih koli dokazov. Na vašem mestu bi se vprašal, kdaj se vi lahko znajdete v takšnem položaju," je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bo zaprosil za omenjeni odlog. Sicer pa je prepričan, da se skuša SDS z zadevo Patria izločiti iz predvolilne tekme.

Po poročanju Reporterja naj bi namreč ustavno sodišče "po neuradnih, a zanesljivih informacijah" odločilo, da Janševo ustavno pritožbo na sodbo v zadevi Patria zavrže, ker še niso izkoriščena vsa pravna sredstva.