Svet

Resnična slika Brazilije med SP v nogometu

N.J.
13. 6. 2014, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čeprav prikazujejo le veselje in evforijo ob začetku Svetovnega prvenstva v nogometu v Braziliji, je resničnost na tamkajšnjih ulica precej kruta ...

Le nekaj ur pred uradno otvoritvijo SP v nogometu in pred otvoritveno tekmo med Hrvaško in Brazilijo, so v Sao Paolu potekali protesti, na katerih so ljudje izrazili razočaranje in jezo, ker je država javna sredstva namesto za svoje prebivalce namenila za gradnjo stadionov, na katerih se bodo odvijale nogometne tekme SP 2014. Po nekaterh prčevanjih naj bi, podobno kot so v Sočiju za olimpijske igre 'odstranjevali' pse z ulic, v Braziliji to počeli z brezdomci. Med drugim naj bi ponoči skrivnostno izginjali tudi otroci, ki so se znašli brez strehe nad glavo. In to samo zato, da bibila mesta 'očiščena' za turiste v čas Svetovnega prvestva.

Skupina demonstrantov se je soočila s policijo, ki se je odzvala na njihovo ravnanje. V sporu med demonstranti in policisti sta bili poškodovani med drugim tudi dve CNN-ovi novinarki, producentka Barbara Arvanitidis  in poročevalka, ki se javlja iz Brazilije Shasta Darlington. Kot poroča CNN, je Darlington utrpela ureznine na roki, Arvanitidis pa je zadela dimna bomba s solzivcem, ki so jo med demonstrante odvrgli policisti, da bi razgnali protestnike.