Svet

Najvišji šiitski klerik Iračane pozval k orožju; v nasilju že na stotine ubitih

STA/J.P.
13. 6. 2014, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Najvišji šiitski verski vodja v Iraku, veliki ajatola Ali al Sistani je ob današnjih tradicionalnih muslimanskih molitvah Iračane pozval, naj primejo za orožje in se uprejo sunitskim skrajnežem, ki od ponedeljka v bliskoviti ofenzivi zavzemajo mesto za mestom. Po podatkih ZN je bilo v nasilju ubitih že na stotine civilistov.

Poziv k oborožitvi je v imenu al Sistanija na današnji molitvi v šiitskem svetem mestu Karbala prebral njegov predstavnik, šejk Abdul Mehdi al Karbalani, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Karbala je eno od mest na večinsko šiitskem jugu Iraka, ki so jih pripadniki Islamske države Iraka in Levanta razglasili za svoje glavne tarče.

"Državljani, ki so sposobni nositi orožje in se boriti proti teroristom, v obrambo svojega naroda in države in svetih krajev, se morajo prostovoljno javiti in pridružiti varnostnim silam," je v pridigi sporočil al Karbalani.

Poleg ZDA je pomoč iraškim oblastem v boju proti Isilu obljubil tudi večinsko šiitski Iran. Po poročanju Wall Street Journala naj bi bila v ta namen že mobilizirana dva bataljona elitnih enot Al Kud iranske revolucionarne garde.

Združeni narodi so medtem sporočili, da je bilo v nasilju, ki spremlja ofenzivo Isila, v zadnjih nekaj dneh ubitih že na stotine civilistov. Gre šele za prve podatke, je opozoril tiskovni predstavnik visokega komisarja ZN za človekove pravice Rupert Colville.

ZN tudi prejemajo poročila o množičnih usmrtitvah pripadnikov iraških varnostnih sil s strani Isila, je izpostavil. V Mosulu, drugem največjem iraškem mestu in prestolnici severne province Nineve, naj bi skrajneži v sredo usmrtili 17 civilnih uslužbencev policije in na neznan datum tudi 12 pripadnikov varnostnih sil.

Kot piše britanski BBC, obstajajo poročila, da se je šiitskim milicam že pridružilo na tisoče ljudi in da bi te lahko odigrale ključno vlogo pri obrambi Bagdada.

Ko je skrajnežem danes uspelo prodreti daleč v provinco Dijala na vzhodu države ob meji z Irakom, naj bi se tam v krajih Udhajm in Mukdadija, kakih 90 kilometrov severovzhodno od Bagdada, spopadli s šiitskimi milicami.