Slovenija

Kriminalisti preiskujejo več milijonsko oškodovanje Term Čatež in Marine Portorož

G.G./STA
12. 6. 2014, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kriminalisti opravljalo preiskave zaradi sumov zlorabe položaja in oškodovanja upnikov. Lastniško povezane družbe so bile oškodovane za vsaj 53 milijonov evrov, med njimi naj bi bile po neuradnih informacijah tudi Terme Čatež in Marina Portorož. Med preiskovanci naj bi bila tudi Bojan Petan in Franci Zavrl.

Mediaspeed

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na območju ljubljanske, koprske, novomeške, kranjske in novogoriške policijske uprave izvajajo obsežna preiskovalna dejanja zaradi sumov storitve kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete.

Po neuradnih informacijah pa je med osumljenimi tudi Franci Zavrl, solastnik skupine Pristop, ki pa ni bil pridržan. Na Pristopu so sicer danes že pojasnili, da Pristop ni predmet preiskave, z Zavrlom pa so se lani razšli.

Kriminalisti so preiskavo začeli na podlagi pisne prijave manjšinskih delničarjev družbe iz Portoroža, je pojasnil direktor NPU Darko Mahjenič. Po neuradnih informacijah gre za delničarje Marine Portorož, ki so bili iztisnjeni.

Glavni osumljeni, šlo naj bi za Bojana Petana, ki prek DZS lastniško obvladuje tudi Terme Čatež in prek term Marino Portorož, naj bi z še 11 osumljenimi fizičnimi osebami pridobil za vsaj 24,5 milijona evrov premoženjske koristi.

"Osumljeni je družbi s sedežem v Ljubljani, ki jo lastniško in upravljavsko obvladuje, pridobil sredstva družbe iz Brežic," je dejal Majhenič. Po njegovih besedah je šlo med drugim za pobote in menjave vrednostnih papirjev in nepremičnin, ki so odstopali od dejanske vrednosti.

V Termah Čatež neposredno niso potrdili, ali so kriminalisti tam, dejali so le, da "do zaključka kriminalistične preiskave" ne dajejo izjav.

Po poročanju Financ so bili policisti danes tudi na sedežu podjetja MSIN, ki je bilo manjšinski solastnik Term Čatež.

Kriminalisti tudi na slabi banki

Kriminalisti so v okviru današnjih preiskav obiskali tudi Družbo za upravljavljanje terjatev bank (DUTB). Kriminaliste zanima en primer, ki je bil prenesen na DUTB, vendar pa o podrobnostih ne morejo govoriti.

Zagrožena kazen zapora za kaznivi dejanji zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in zlorabo položaja ali pravic je od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov pa do pet let zapora.

 

Sporočilo policije:

NPU je na podlagi prejete pisne prijave manjšinskih delničarjev družbe z območja Portoroža spomladi leta 2013 začel preiskovati kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po členu 240 KZ-1, katerega osumljen je direktor, zastopnik, družbenik ter neposredni in posredni lastnik več gospodarskih družb na območju Ljubljane, Brežic in Portoroža.

Pri preiskavi so preiskovalci ugotovili še sedem dodatnih kaznivih dejanj in razširili preiskavo tudi na ta dejanja. Ugotovili so, da je glavni osumljeni skupaj z 11 fizičnimi in 3 pravnimi osebami storil več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic po 244. členu KZ oz. zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1 ter kaznivo dejanje oškodovanja upnikov po členu 227/II in I KZ-1, s katerimi je glavni osumljeni pridobil premoženjsko korist obvladujoči družbi v znesku približno 24,5 milijona evrov oz. povzročil premoženjsko škodo podrejenim družbam v znesku 53,9 milijona evrov.

Tako je glavni osumljeni s pomočjo preostalih osumljenih fizičnih in pravnih oseb od leta 2007 dalje iz podrejenih družb prenašal sredstva, in sicer preko zlorabe vodstvenih, nadzornih in skupščinskih organov ter preko načrtnega prevrednotenja oz. podvrednotenja sredstev, nepremičnin, delnic, obveznic. Tako so obvladujoči družbi, ki jo lastniško in upravljavsko obvladuje glavni osumljeni (posredno preko drugih fizičnih in pravnih oseb), pridobili denarna sredstva, premično in nepremično premoženje podrejene skupine, in sicer preko pobotov, menjav, pripojitev vrednostnih papirjev in nepremičnin po vrednosti, ki bistveno odstopa od realne, in so bila okoriščanja/oškodovanja namensko storjena v škodo podrejene skupine zgolj zaradi obvladovanja organov upravljanja in nadzora ter skupščin družb v skupini.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Novo mesto, Kranj in Nova Gorica izvajajo 34 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov ter 4 osebnih vozil, pri čemer sodeluje skupno 140 kriminalistov in policistov iz več policijskih uprav. Prostost so odvzeli desetim osebam, ki bodo pridržane, dokler bodo podani zakonsko določeni pogoji.

Hkrati so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada pridobitnikom premoženjske koristi vročili sklepe o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi, ki jih je izdalo koprsko okrožno sodišče in na podlagi katerih je pridobitnikom premoženjske koristi začasno odvzeto premoženje v vrednosti približno 24,5 milijona evra, in sicer v obliki prepovedi razpolaganja z delnicami, deleži ter odtujitvijo in obremenitvijo nepremičnin.

Mediaspeed