Svet

George Bush starejši slavi 90 let

STA
12. 6. 2014, 07.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nekdanji predsednik ZDA George Bush starejši bo danes v krogu družine in prijateljev, ki se bodo zbrali na njegovem posestvu v Kennebunkportu v zvezni državi Maine, praznoval 90. rojstni dan. To bo že drugo družinsko slavje Bushevih v manj kot tednu dni, saj je v nedeljo 89. rojstni dan praznovala nekdanja prva dama Barbara Bush.

Tiskovni predstavnik nekdanjega, 41. predsednika ZDA Jim McGrath je povedal, da v Kennebunkportu pričakujejo okrog 200 povabljenih gostov, med drugim vseh pet otrok z družinami. Tam bosta tudi nekdanji, 43. predsednik ZDA George Bush mlajši ter nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki si ga republikanci močno želijo v tekmi za Belo hišo leta 2016.

George Herbert Walker Bush se je rodil 12. junija 1924 v zvezni državi Massachusetts senatorju Prescottu Bushu in materi Dorothy. Ko je dopolnil 18 let, se je prijavil v vojsko in podal na bojišča druge svetovne vojne kot pilot. Po vrnitvi v domovino se je poročil z Barbaro in preselil v Teksas, kjer je postal naftni milijonar. Bil je član zveznega kongresa, direktor obveščevalne agencije Cia in podpredsednik ZDA v času predsednika Ronalda Reagana.

Leta 1988 je zmagal na predsedniških volitvah in se preselil v Belo hišo, kjer pa je ostal le en mandat, saj ga je štiri leta kasneje na volitvah ugnal demokrat Bill Clinton. ZDA je vodil v času tektonskih političnih premikov v Evropi, ko sta razpadli Sovjetska zveza in Jugoslavija.


Aktiven je ostal tudi po upokojitvi in Američane je vse do leta 2009 navduševal s skoki s padalom. Po 85. rojstnem dnevu pa je s tem prenehal in zadnje čase je redko v javnosti.

Leta 2009 se je udeležil 20. obletnice padca Berlinskega zidu, pet let pred tem pa sta skupaj s Clintonom obiskovala prizadeta območja po cunamiju v jugovzhodni Aziji.

George in Barbara Bush stara leta preživljata poleti v Mainu, pozimi pa v Teksasu. McGrath trdi, da se Bush starejši poleti še vedno podi s svojim dirkalnim čolnom po jezerih Maina s hitrostjo 190 kilometrov na uro.

Sta pa imela tudi nekaj zdravstvenih težav. Barbara Bush je bila v začetku januarja v bolnišnici zaradi pljučnice, vendar pa so jo na 69. obletnico poroke 6. januarja že poslali domov.

Rojstnodnevno slavje danes ne bo potekalo le pri Bushevih v Kennebunkportu, ampak tudi v predsedniški knjižnici Busha starejšega v College Pointu v Teksasu. Obiskovalci knjižnice, ki je v bistvu muzej, bodo dobili torto in sladoled, priti pa bodo morali obuti v "nore nogavice".

Nekdanji predsednik ZDA je namreč znan po tem, da si rad natakne najbolj nemogoče kričeče nogavice.