Slovenija

V UKC Ljubljana so zaskrbljeni

STA
11. 6. 2014, 23.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Glede na napovedi v zvezi z razmerami na kardiološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, bo pritisk oziroma priliv bolnikov s srčnimi infarkti iz te regije na UKC Ljubljana večji, opozarjajo v ljubljanskem kliničnem centru. Dodali so, da bo to še dodatno zmanjšalo dostopnost drugih bolnikov ljubljanske regije.

Radio Aktual

Dnevnik je namreč danes poročal o razmerah na mariborskem kardiološkem oddelku. Ker uprava UKC Maribor ne popušča pri svojih stališčih, sta v nočni pripravljenosti ostala le še dva interventna kardiologa, prihodnji mesec pa bodo bolnike morali začeti voziti na zdravljenje v UKC Ljubljana, je zapisal časnik.

Kardiologi, ki opravljajo urgentne posege pri bolnikih s srčnim infarktom, se že dalj časa pritožujejo zaradi nizkega plačila za delo zunaj rednega delovnega časa. Ekipa interventne kardiologije je pred meseci preklicala soglasje za delo zunaj rednega delovnika, vendar se je zdravljenje kljub temu nadaljevalo, saj ima delodajalec pravico zaposlene razpisati na delo v pripravljenosti brez njihovega soglasja, piše Dnevnik.

Trije od petih zdravnikov, ki opravljajo posege, so stari nad 55 let in so po poročanju časnika s prejšnjim petkom preklicali soglasje za delo ponoči. Predstojnik je junijski urnik sestavil tako, da je izkoristil svojo pravico in preostala dva kardiologa razpisal brez njunega soglasja.

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec od predstojnika oddelka za kardiologijo in angiologijo Vojka Kaniča po poročanju Dnevnika zahteva, naj razmeram primerno reorganizira delo na oddelku. Kanič je zaradi pomanjkanja kadrov predlagal, da UKC Maribor zagotovi ustrezno število dodatnih zdravnikov, ki bodo v reševalnih vozilih spremljali bolnike v UKC Ljubljana. "Uprava naj tudi obvesti vse regijske bolnišnice, da v Mariboru ne bomo več izvajali interventnih kardioloških posegov zunaj rednega delovnega časa," je po poročanju Dnevnika dejal Kanič.

Z UKC Ljubljana so zato danes sporočili, da to z ekonomskega vidika za interno kliniko in celoten UKC pomeni povečanje stroškov in večjo izgubo poslovanja.

Pojasnili so, da je v obdobju od januarja do maja letos interna klinika že presegla program bolnikov, ki ga plača zdravstvena zavarovalnica, in sicer za osem odstotkov. "Dodaten priliv mariborskih bolnikov bo povečal zasedenost postelj in čakalne dobe interne klinike oziroma celotnega UKC Ljubljana se bodo podaljšale," so opozorili.