Svet

Odprt boj za oblast

Črt Kaker
11. 6. 2014, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Luskemburžan Jean Claude-Juncker bi po novih pravilih moral postati novi predsednik Evropske komisije. Pa bo res?

Reuters

Zmagovalka majskih volitev v Evropski parlament je bila Evropska ljudska stranka (EPP) in po novih pravilih bi mesto predsednika evropske komisije moral zasesti predsednik zmagovalne stranke, v tem primeru Jean-Claude Juncker.

»Lahko ponovim, kar sem povedala že v Nemčiji: Juncker je moj kandidat za predsednika Evropske komisije,« izjava Angele Merkel po srečanju na Švedskem.

A nekaterim evropskim državam gredo nova pravila v nos. Britanski premier David Cameron, ki si na vso moč trudi obdržati oblast v Londonu, je namreč že zagrozil z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, če se bo na mesto predsednika komisije zavihtel Jean Claude-Juncker. Cameron v boju zoper Junckerja ni osamljen, saj ima na svoji strani tudi Nizozemsko, Švedsko, Madžarsko in po nekaterih informacijah tudi Italijo. Pravo medijsko ofenzivo obenem izvajajo angleški časniki. Ti so namreč pred dnevi poročali, da naj bi bila Junckerjev oče in dedek zagreta nacista, kar je dovolj velik razlog, da je Juncker neprimeren kandidat za vodenje Evropske komisije.

Reuters
Na nasprotni strani od Camerona je nemška predsednica vlade Angela Merkel, ki je kljub začetni zadržanosti Junckerja podprla. Kot je dejala, so bila pravila igre znana že pred volitvami, a po drugi strani naj bi bila po poročanju nemških medijev pripravljena tudi na kompromis. Zaradi vse večjih napetosti med državami je v torek in sredo v dvorcu v bližini Stockholma potekal mini vrh, ki so se ga udeležili voditelji Nemčije, Švedske, Nizozemske in Velike Britanije.

»Obraz osemdesetletnika ne more rešiti težav Evropske unije v naslednjih petih letih,« David Cameron o Jean-Claudu Junckerju.

Kot je poudaril gostitelj, švedski predsednik vlade Fredrik Reinfeldt, je vrh namenjen iskanju ukrepov za okrevanje evropskega gospodarstva, a zapletu glede novega predsednika komisije se vseeno niso mogli izogniti. Toda tudi po srečanju je vsaka država na svojem bregu, Nemčija vztraja pri podpori Junckerju, Cameron pa je znova izrazil nasprotovanje novim pravilom, po katerih pri imenovanju novega predsednika Evropske komisije veliko vlogo igra Evropski parlament.

Reuters
Kakšno pa je ob tem stališče Slovenije? Bratuškova je na nedavnem srečanju v Bruslju Junckerja podprla, a po prihajajočih volitvah v deželi na sončni strani Alp bi se lahko stališče Slovenije tudi spremenilo.