Slovenija

Javni sektor: Bo treba vrniti največ dve osnovni plači?

STA/N.J.
11. 6. 2014, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predstavniki vladne in obeh sindikalnih pogajalskih skupin bodo danes podpisali izjavo o usklajenosti predloga novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki predvideva rešitev glede vračila preveč izplačanih plač. Besedilo predvideva možnost poravnave, in sicer vračilo v višini največ dveh osnovnih plač za obdobje zadnjih desetih mesecev.

Profimedia

Strani sta se glede reševanja omenjene problematike praktično uskladili že minuli teden. Kot je razvidno iz besedila predloga zakonske novele, dogovor omogoča poravnavo med delodajalcem in delojemalcem: vračilo v višini največ dveh osnovnih plač za obdobje zadnjih desetih mesecev pred prenehanjem izplačevanja previsoke plače. Pisni dogovor bo moral vsebovati tudi obračun vračila, v primeru obročnega odplačevanja pa obdobje vračila ne sme biti daljše od 24 mesecev, med drugim predvideva predlog.

Če dogovora ne bo, se bo zadeva reševala pred sodiščem v skladu s splošnimi pravili civilnega prava. Ob tem bo še možnost odpusta dolga, in sicer v primeru socialne ogroženosti delojemalca oziroma če je njegova osnovna plača v mesecu, v katerem se podaja predlog za odpust dolga, enaka ali nižja od zneska minimalne plače.

Po napovedih glavnega vladnega pogajalca in notranjega ministra, ki opravlja tekoče posle, Gregorja Viranta, bo tako novelo že v četrtek obravnavala vlada. Glede na sindikalno soglasje pa nato po njegovem mnenju med parlamentarnimi strankami ne bi smelo biti nobenih težav glede sklica izredne seje DZ za obravnavo in sprejem novele v čim krajšem času.

Medtem vprašanja glede kvoruma za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor pogajalcem ni uspelo zapreti. V teku so tudi pogajanja o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto.